Hlavní obsah

Setrvání Petříčka ve funkci může být klíčové pro toleranci vlády, nevyloučil Filip

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve Strakově akademii se ve čtvrtek večer sešel premiér Andrej Babiš s šéfem KSČM Vojtěchem Filipem. Ten přednesl požadavky komunistů na státní rozpočet a zkritizoval některé ministry. Filip nevyloučil, že setrvání šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka by v budoucnu mohlo ohrozit podporu vlády ANO a ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip před schůzkou s premiérem Andrejem Babišem.

Článek

Komunisté mají dlouhodobě výhrady k ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi a ministru dopravy Danu Ťokovi (oba za ANO), ze sociálnědemokratických ministrů komunistům vadí šéf české diplomacie Tomáš Petříček.

„Kritizoval jsem některé kroky na těchto resortech. Musím říct, že pokud jde o návštěvu pana premiéra ve Washingtonu, je evidentní, že ji nezařizoval pan ministr Petříček. Moje kritika směřuje také k tomu, že pan Petříček není schopen odmítnout od ukrajinských politiků to, že oslavují válečného zločince,“ zhodnotil Filip.

Doslova řekl, že Babiš si to s Petříčkem vyřídí. „Pan premiér si to vyřídí s panem Petříčkem sám, bude to s ním řešit,“ uvedl šéf KSČM.

Nevyloučil, že setrvání Petříčka v Černínském paláci může být v budoucnu klíčové pro to, aby komunisté pokračovali v toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Filip to chce probrat se straníky v rámci vedení. „Samozřejmě, jsou věci, které mohou vyvolat ve společnosti mnohem větší pnutí tím, jak se zachoval na Ukrajině,“ dodal Filip s tím, že nechce nic vzkazovat přes média.

KSČM kritizuje Petříčka zejména kvůli jeho nedávné cestě na Ukrajinu a postoj k situaci ve Venezuele. „Oznámil novinářům, že Ukrajina bojuje proti ruské agresi a proruským povstalcům a v Mariupolu pak podpořil suverenitu a územní celistvost Ukrajiny a připojil se k sankcím proti Rusku,“ popsali komunisté už dříve prohřešek ministra.

Za skandální označili, že se neohradil proti novému ukrajinskému zákonu, který rozšiřuje řady ukrajinských válečných veteránů o někdejší banderovce. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Ministr zahraničí Tomáš Petříček

Babiš odmítá snížit deficit rozpočtu

Z čtvrteční schůzky také vyplynulo, že Babiš odmítá požadavek KSČM na nižší schodek rozpočtu. Komunisté by si představovali deficit ve výši 30 miliard, vláda plánuje schodek 40 miliard.

„Na tvorbě rozpočtu jsme se nedohodli. Pan premiér zatím odmítá náš požadavek na snížení rozpočtového schodku, ale nebrání se diskuzi o digitální dani, případně dani z hazardu,“ zhodnotil Filip. Babiš už se odpoledne podivil nad tím, že levicová strana požaduje snížení schodku.

Reklama

Výběr článků

Načítám