Hlavní obsah

V Praze pokračuje epidemie spalniček, očkování nemusí zabírat

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze pokračuje lokální epidemie spalniček. Jen za minulý týden v metropoli přibylo 12 nových případů a od začátku roku je jich evidováno již 35. Kvůli výskytu spalniček u personálu musela být minulý týden ve středu uzavřena i jedna ze sněmovních restaurací. Očkování u starších ročníků nemusí dostačovat, upozorňují hygienici.

Foto: Profimedia.cz

U starších lidí nemusí očkování proti spalničkám zabírat.

Článek

„Již od roku 2018 v Praze probíhá epidemický výskyt spalniček. Za rok 2018 pražští hygienici v metropoli evidovali 103 nemocných. K datu 1. února 2019 tak v Praze od začátku předešlého roku 2018 spalničkami onemocnělo 138 osob,” upozornila Zdeňka Jágrová z pražské krajské hygienické stanice.

Spalničky se šíří vzduchem kapénkami nebo přímým kontaktem a jsou velmi nakažlivé. Jeden nemocný je schopen nakazit až 18 dalších lidí. Očkování prokazatelně chrání děti a mladistvé do 18 let, kteří dostali dvě dávky očkovací látky.

Jak Jágrová připomněla, v někdejším Československu se s očkováním proti spalničkám začalo v roce 1969, ale nejprve se podávala pouze jedna dávka očkovací látky, dnes tak již očkování nemusí poskytovat potřebnou ochranu. U starších lidí proto protilátky potvrdí pouze laboratorní vyšetření.

Příznaky spalniček a jejich léčba
Onemocnění začíná horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech na sliznici tváří se mohou objevit bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den je patrná sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny. Léčí se pouze projevy onemocnění - horečka a další nepříjemné symptomy.

„V ČR poklesla proočkovanost pod žádoucích 95 procent, a proto je zde nyní možnost nákazy tímto onemocněním,” poukázala hygienička na trendy posledních let, kdy někteří rodiče, nejčastěji z obav před možnými nežádoucími účinky, očkování potomků bojkotují.

Spalničky jsou označovány za dětskou nemoc, u dospělých tak mohou mít těžší průběh. Může je doprovázet zápal plic, zánět středního ucha, nosních dutin nebo zánět mozku. V krajním případě může onemocnění skončit i smrtí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám