Hlavní obsah

ANO pošilhává doprava. Sblížení s ODS je ale v nedohlednu

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO, které se v poslední době profilovalo spíše levicově, pomalu otáčí doprava. Námluvy s nejsilnější pravicovou opoziční stranou ODS se ale ani tak zřejmě nekonají, ačkoliv ODS vyzvala ANO k jednání o spolupráci, která by pomohla živnostníkům: mezi oběma stranami stále existují nepřekročitelné animozity.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Hnutí premiéra Andreje Babiše vstoupilo do politiky jako středopravicový subjekt a ve volbách 2013 ulovilo mnoho zklamaných voličů ODS.

Když začala podpora ANO od podnikatelů a živnostníků slábnout, obrátili se babišovci úspěšně na voliče levice a například v posledních komunálních volbách bylo zřejmé, že luxují zejména hlasy, které dřív patřily ČSSD a KSČM.

Po aktuální ideové konferenci, která proběhla o víkendu, by se ale mohlo zdát, že se ANO snaží opět oslovit i příznivce pravice: navrhlo například sjednocení placení daně a zdravotních a sociálních odvodů pro malé podnikatele s obratem menším než milion korun ročně, aby se jim tak ulehčilo podnikání.

Otočení kurzu doprava by mohla signalizovat také slova místopředsedy ANO Petra Vokřála, který, ačkoliv po komunálních volbách neobhájil post primátora, je považován za vycházející hvězdu hnutí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Primátor Brna Petr Vokřál (ANO)

„V minulosti jsme programem oslovovali podnikatelskou sféru a středně pravicový proud. Některými kroky, byť je považuji za správné, jako je třeba EET, se naše vnímání možná změnilo. Ale já pořád říkám, že bychom v ekonomických parametrech měli mířit doprava,“ řekl Vokřál pro MF Dnes.

Vokřálovi se stýská po karenční době

„Kdyby byly bývaly pravicové strany ochotné s námi tu pravicovou politiku dělat, tak bychom se určitě nedočkali zrušení karenční doby nebo něčeho podobného,“ dodal.

Na rétoriku ANO zareagovala ODS, a její předseda Petr Fiala otevřeně vyzval Babiše k přímému jednání o návrzích, které by pomohly malým a středním podnikatelům konkrétními změnami.

ODS představila devatenáct návrhů, například zastavení třetí a čtvrté vlny EET, zrušení kontrolního hlášení DPH pro malé podnikatele, jednotné inkasní místo či zrušení silniční daně pro osobní auta. ODS by rovněž ráda zrušila dotace podnikatelům a zastropovala zemědělské dotace. Fiala ve čtvrtek Právu řekl, že od hnutí ANO nedostali žádnou odezvu.

Andrej Babiš otočil kormidlo ostře doleva a jeho vláda tvrdě šla po živnostnících. Dnes si možná drbe hlavu
místopředseda ODS Martin Kupka

„Pouze jsme zaznamenali lež pana premiéra, že nás třetí den po volbách pozval do vlády, což není pravda,“ řekl Fiala. On sám však okamžitě po vyhlášení výsledků voleb, kde ODS skončila druhá za ANO s rozdílem osmnácti procent, prohlásil, že ODS s ANO o vládě jednat nebude.

ANO jednalo po posledních parlamentních volbách s ODS jako první, podle ODS byla ale schůzka pouze formální a žádná konkrétní nabídka nepadla. Hypotetická koalice ODS s ANO by měla ve Sněmovně sto tři hlasů.

„ANO je levicovou, etatistickou stranou ve všem, co dělá. Zavedení paušální daně pro živnostníky je marketingový trik před evropskými volbami, na který živnostníci neskočí,“ řekl Právu Fiala. Návrh paušální daně z dílny ANO by ale ODS podpořila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala po schůzce s prezidentem republiky

„Čekal bych, že poslanci za ANO, kteří přišli do Sněmovny z podnikatelského prostředí, budou více pravicově orientováni. Andrej Babiš ale skutečně otočil kormidlo ostře doleva a jeho vláda tvrdě šla po živnostnících. Dnes si možná drbe hlavu,“ uvedl pro Právo místopředseda ODS Martin Kupka.

ODS už šanci měla, míní Faltýnek

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek pro Právo odmítl, že by se jeho hnutí chtělo sbližovat zrovna s ODS. „Ta šance už tady přece byla, hned po volbách jsme ODS pozvali do koalice. Tehdy odmítli, že s Babišem nikdy nepůjdou, takže teď musíme podnikatelům pomoci sami,“ řekl Právu Faltýnek. ANO podle něj nerozlišuje pravici a levici, ale špatná a dobrá řešení.

„Nikdy jsme nezvyšovali daně, naopak je snižujeme. To je asi pravicový přístup, já to pokládám za dobré řešení,“ uvedl Faltýnek.

Někteří poslanci za ANO by si spolupráci s ODS představit uměli. „Já se považuji za bytostně pravicového liberála a od začátku jsem koalici s ODS prosazoval. To, že nás odmítli, mě mrzí,“ řekl Právu poslanec Patrik Nacher. „Pokud ODS podpoří mé návrhy v oblasti ochrany spotřebitele či v boji proti regulaci reklamy, budu jedině rád,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám