Hlavní obsah

Senátoři chystají žalobu na Zemana za hrubé porušení Ústavy

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Skupina senátorů chystá žalobu na prezidenta republiky Miloše Zemana za hrubé porušování Ústavy ČR. Už nyní má podle senátora Václava Lásky vytipovaných 20 porušení ze strany Hradu. Připravuje právní analýzu. Žalobu by chtěli veřejnosti představit do měsíce. Podle Jiřího Ovčáčka jde jen o další nenávistný pokus politiků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Žalobu na prezidenta Miloše Zemana připravuje skupina senátorů z klubu Senátor 21. Konkrétně Václav Láska, Ladislav Kos, Tomáš Goláň, Přemysl Rabas, Petr Orel a Lukáš Wagenknecht.

„Pověstnou kapkou byla situace kolem ingerence Hradu jako celku do soudcovské moci. Když už to budeme tvořit, tak se budeme věnovat všem skutkům. Už teď jich máme vytipovanou skoro dvacítku,” řekl na středeční tiskové konferenci v Senátu Václav Láska. Činů může být nakonec podle něj ale až padesát.

Senátoři neplánují jen výčet skutků, kde podle nich Zeman základní zákon země porušil, ale chtějí to doložit i důkladnou právní analýzou.

Článek 65 Ústavy České republiky
(1) Prezidenta republiky nelze po dobu výkonu jeho funkce zadržet, trestně stíhat ani stíhat pro přestupek nebo jiný správní delikt
2) Senát může se souhlasem Poslanecké sněmovny podat ústavní žalobu proti prezidentu republiky k Ústavnímu soudu, a to pro velezradu nebo pro hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku; velezradou se rozumí jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu. Ústavní soud může na základě ústavní žaloby Senátu rozhodnout o tom, že prezident republiky ztrácí prezidentský úřad a způsobilost jej znovu nabýt.
(3) K přijetí návrhu ústavní žaloby Senátem je třeba souhlasu třípětinové většiny přítomných senátorů. K přijetí souhlasu Poslanecké sněmovny s podáním ústavní žaloby je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců; nevysloví-li Poslanecká sněmovna souhlas do tří měsíců ode dne, kdy o něj Senát požádal, platí, že souhlas nebyl dán.

„Ta planá diskuze o tom, zda prezident něco spáchal či nikoli, nemá dále smysl. Je třeba jasně popsat negativní skutky, kterých se prezident dopustil. A přidat precizní právní argumentaci odůvodňující náš závěr, že jimi hrubě porušil Ústavu. A to je úkol, který jsme si dali a který splníme,“ doplnil předseda senátorského klubu Láska.

Žalobu by měli mít hotovou v průběhu února a celý text i s odůvodněním skutků pak do poloviny března.

ODS: Není šance na úspěch

„Máme zkušenost, že ústavní právníci nikdy neshledali, že by došlo k naplnění skutkové podstaty. Pochopitelně s mnoha postoji prezidenta nesouhlasíme, ale skončí to jako všechny předchozí pokusy,” uvedl v Senátu místopředseda senátorského klubu ODS Jiří Oberfalzer.

Žaloba tak podle něj nemá u Ústavního soudu šanci na úspěch a jde podle něj spíše o vyjádření občanského nesouhlasu.

Žalobu naopak podpoří lidovečtí senátoři. „Krok Václava Lásky vítáme a myslím, že udělal dobře, a budeme se snažit mu i pomoci, co se týče právní pomoci,” uvedl předseda lidoveckého klubu Petr Šilar.

Vládní ČSSD a ANO s návrhem seznámeni zatím nejsou a počkají na plné znění žaloby. „Nás s tím nikdo neoslovoval. Počkáme si na argumentaci pana senátora Lásky,” reagoval předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

Ovčáček: Nenávistný pokus

„Je to jen další nenávistný pokus o zviditelnění se v médiích. Není žádným překvapením, že nenávistí rozdělují společnost hlavně ti, kteří se zaklínají ‚liberální demokracií‘. Připomínají svými praktikami ty, kteří v minulosti vzývali ‚lidovou demokracii‘,” reagoval na návrh skupiny senátorů tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Žalobu na prezidenta za velezradu již dříve v souvislosti s kauzou Novičok zvažovali politici z hnutí STAN. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám