Hlavní obsah

Konopí legální jen v lékárně, nebo i v soukromí? Piráti chtějí povolit mít doma až 1,25 kilo

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) na změnu zákona týkajícího se léčebného konopí, neřeší podle Pirátů reálný problém kolem této rostliny. Piráti chtějí, aby bylo konopí legální i pro osobní účely a lidé si mezi sebou mohli legálně předat až 30 gramů marihuany. Navíc by podle nich mohli mít doma až 1,25 kilogramu. Chtějí o tom s ministrem jednat.

Foto: Andres Stapff, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Konopí se používá k léčbě bolestí, nevolnosti či k tlumení neurologických obtíží, ale častěji než jako lék ho lidé konzumují jako rekreační drogu.

Ministerstvo v úterý představilo změnu zákona, podle které by mělo být dnes již legálně dostupné konopí na lékařský předpis až z 90 procent hrazené pojišťovnou a pacient by si mohl na předpis vyzvednout v lékárně maximálně 30 gramů za měsíc. [celá zpráva]

„Návrh ministra je sice pěkný, ale reálný problém to neřeší. Pro lidi s chronickými obtížemi je 30 gramů na měsíc malé množství a nutí je to vrátit se k opioidům nebo se obrátit na černý trh,” reagoval na návrh ministra Vojtěcha poslanec Pirátů Tomáš Vymazal.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)

Dnes je cena za jeden gram pro pacienta v lékárně 180 korun, a pro mnohé je tak léčba finančně nákladná. Nový návrh by měl podle Vojtěcha dopad až 150 milionů korun do systému veřejného zdravotního pojištění. „Počítáme s tím, že legislativní úprava bude účinná v roce 2020,” dodal Vojtěch.

Počet pacientů, kteří se v roce 2018 alespoň jednou nechali předepsat recept je podle ministra 447 a ministerstvo očekává, že počet se bude zvyšovat až na 1500 pacientů.

Kilo a čtvrt konopí doma

Podle Pirátů může ale být lidí, kteří konopí potřebují, až 800 tisíc, a proto i oni připravili vlastní návrh zákona. Ten by umožnil, aby si lidé mohli sami vypěstovat až pět rostlin, mezi sebou si předat až 30 gramů a doma mít v jednu chvíli až 1,25 kilogramu konopí.

Tento návrh už v prosinci zamítla vláda. I přesto Vymazal počítá s tím, že v rámci debaty ve Sněmovně se k němu poslanci vrátí.

Konopí
Léčebné konopí je v Česku legální od roku 2013. Lékaři ho předepisují hlavně u chronických bolestí páteře, kloubů či svalů, neurologických obtíží při roztroušené skleróze a také při nevolnosti u onkologické léčby. Kupuje se v lékárnách.
Někteří lidé si konopí opatřují svépomocí, čímž se však dostávají na hranu zákona. Podle průzkumu Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti použilo k léčebným účelům konopí v roce 2015 přes 800 tisíc občanů České republiky.
Konopí je také rozšířená rekreační droga. Jeho pěstování i držení ve větším množství je protizákonné.

Ministr návrh kritizuje, vedl by podle něj k legalizaci prodeje konopí. „Konopí vypěstované doma nemá zaručené kvalitativní parametry. Bude možné ho tzv. dealovat, což není úplně optimální,“ řekl Novinkám ministr v reakci na pirátský návrh.

Vymazal kritiku odmítá a ve středu se chystá na schůzce ministra přesvědčit o tom, aby některé z pirátských nápadů podpořil. „Ve chvíli, kdy se na drogu začnete koukat jako na heřmánek, tak to množství 30 gramů není tolik,” uvedl k návrhu Vymazal.

Foto: Česká pirátská strana

Tomáš Vymazal, poslanec Pirátů za Jihomoravský kraj

Piráti jdou podle něj cestou svobody uživatele. „Náš návrh je úplně jiná cesta. Válka proti drogám nepřinesla kýžené výsledky. Jedna věc, která v zákoně musí být, je možnost předat hořící joint nebo elektronickou cigaretu s konopím dalšímu člověku. Jinak bychom tu komunitu stejně strčili za hranice zákona,” reaguje na výtky ministra Vymazal.

„Je nesmysl, že chceme zlegalizovat dealování trávy. Většina lidí to kupuje za peníze a náš návrh byznys vůbec nepokrývá, ale mluví jen o předání v rodině nebo mezi kamarády. Realita bude taková, že cizímu člověku mastičku nepředáte,” doplnil Vymazal Novinkám s tím, že hranice 30 gramů je stanovená obsahem konopí například v mastičce.

Maláčová je pro lepší dostupnost

Ačkoliv pirátský návrh už před Vánoci zamítla vláda, tak pro větší dostupnost konopí se vyjádřili i ministři ČSSD Jana Maláčová a Tomáš Petříček. Ti také zamítavé vládní stanovisko nepodpořili.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Maláčová (ČSSD)

„Jsem ze Slovácka a tam všechny babičky používají marihuanu na masti a na úlevu od bolestí a tyhle věci by měly být finančně dostupnější. Ale není to tak, že bych byla pro legalizaci bez podmínek,” řekla Novinkám koncem prosince ministryně Maláčová.

Nejen na půdě Sněmovny by se podle ní měla otevřít širší debata. „Myslím, že by se celá věc měla nějakým způsobem uvolnit,” dodala s tím, že iniciativu ministra Vojtěcha vítá.

Petříček: Léky jsou strašně drahé

S tím souhlasí i její stranický kolega ministr zahraničí Tomáš Petříček. „Asi se všichni shodneme, že objektivně jsou tady pozitivní prokázané přínosy pro zdraví. Problém je, že léky, které jsou k dispozici, jsou hrozně drahé,” doplnil Petříček.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček Video: Novinky

Podporu má pirátský návrh překvapivě i mezi poslanci vládních stran. Z ANO například Patrich Nacher, Adam Kalous nebo Barbora Kořanová. Za ČSSD Jan Chvojka, Kateřina Valachová, Ondřej Veselý nebo Alena Gajdušková. Pod návrh zákona se připodepsali i opoziční poslanci z ODS, konkrétně Pavel Blažek, Zbyněk Stanjura, Martin Kupka, Martin Baxa nebo Zuzana Majerová. Za TOP 09 mají Piráti podporu u Dominka Feriho. Ze Starostů návrh podpořili Petr Gazdík, Jan Farský, Vít Rakušan a Petr Pávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám