Hlavní obsah

Teploty na Šumavě padaly pod minus 30 stupňů, na víkend se mírně oteplí

• Aktualizováno

Ve středu nad ránem klesla na šumavské Jezerní slati teplota na minus 30,8 stupně. Chladno bylo i jinde, nicméně v dalších dnech by se již minimální teploty měly pohybovat výše, neboť by se mělo mírně oteplit a o víkendu by se již mohla odpolední maxima dostat i nad bod mrazu.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Pohled na výstup k vrcholu Trojmezné hory při východu Slunce na snímku z 22. ledna 2019. Na Šumavě panuje v těchto dnech slunečné a mrazivé počasí.

Článek

Šumava patří tradičně k nejchladnějším místům v České republice. Druhou nejnižší středeční teplotu zaznamenali meteorologové na jihu Čech na Rokytské slati na Šumavě, a to minus 27,8 stupně. Na Horské Kvildě bylo téměř minus 25 stupňů, v Hliništi na Prachaticku minus 18,3 stupně, ve Vimperku minus 14 stupňů a na šumavském Churáňově téměř minus 14 stupňů.

Teploty pod minus 10 stupňů ale zaznamenaly přístroje prakticky ve všech horských oblastech v celé republice.

Až na skoro minus 30 stupňů se teploty na jihu Čech dostaly již v noci na úterý, kdy bylo na stanici Jezerní slať - Perla minus 29,2 stupně Celsia. [celá zpráva]

Tuhé mrazy by mohly o něco polevit o víkendu, kdy by denní teploty opět mohly stoupat nad bod mrazu.

Až do konce pracovního týdne se může objevit slabé sněžení. Převládat bude počasí s velkou oblačností a jen občas se vyjasní. V polohách pod 700 metrů se mohou objevit smíšené či dešťové srážky.

Aktuálně není v platnosti žádná výstraha související s mrazem, meteorologové však upozorňují na smog. Ve Zlínském Olomouckém a Moravskoslezském kraji ve středu stále platí smogová situace, kvůli překračovaným limitům polétavého prachu.

Reklama

Výběr článků

Načítám