Hlavní obsah

Teploty na Šumavě padaly pod minus 30 stupňů, na víkend se mírně oteplí

Aktualizováno

Ve středu nad ránem klesla na šumavské Jezerní slati teplota na minus 30,8 stupně. Chladno bylo i jinde, nicméně v dalších dnech by se již minimální teploty měly pohybovat výše, neboť by se mělo mírně oteplit a o víkendu by se již mohla odpolední maxima dostat i nad bod mrazu.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Pohled na výstup k vrcholu Trojmezné hory při východu Slunce na snímku z 22. ledna 2019. Na Šumavě panuje v těchto dnech slunečné a mrazivé počasí.

Článek

Šumava patří tradičně k nejchladnějším místům v České republice. Druhou nejnižší středeční teplotu zaznamenali meteorologové na jihu Čech na Rokytské slati na Šumavě, a to minus 27,8 stupně. Na Horské Kvildě bylo téměř minus 25 stupňů, v Hliništi na Prachaticku minus 18,3 stupně, ve Vimperku minus 14 stupňů a na šumavském Churáňově téměř minus 14 stupňů.

Teploty pod minus 10 stupňů ale zaznamenaly přístroje prakticky ve všech horských oblastech v celé republice.

Až na skoro minus 30 stupňů se teploty na jihu Čech dostaly již v noci na úterý, kdy bylo na stanici Jezerní slať - Perla minus 29,2 stupně Celsia. [celá zpráva]

Tuhé mrazy by mohly o něco polevit o víkendu, kdy by denní teploty opět mohly stoupat nad bod mrazu.

Až do konce pracovního týdne se může objevit slabé sněžení. Převládat bude počasí s velkou oblačností a jen občas se vyjasní. V polohách pod 700 metrů se mohou objevit smíšené či dešťové srážky.

Aktuálně není v platnosti žádná výstraha související s mrazem, meteorologové však upozorňují na smog. Ve Zlínském Olomouckém a Moravskoslezském kraji ve středu stále platí smogová situace, kvůli překračovaným limitům polétavého prachu.

Reklama

Výběr článků

Načítám