Hlavní obsah

Jablonec vyhlásil kvůli sněhu kalamitu, pomáhali i vězni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dopravu v Česku ve čtvrtek komplikoval nový sníh. Jablonec kvůli počasí vyhlásil kalamitní stav. Ulice a chodníky jsou zavalené sněhem a technické služby je nestíhají uklízet. U Prahy měly problém autobusy, na Zličíně jeden z nich havaroval. Některé cesty na horách jsou zavřené.

Živě: Sněhové zpravodajství 10.1.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Meteorologové varovali před závějemi na severu Čech a sněhovými jazyky v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji.

V Libereckém kraji silně sněžilo, silný vítr tvořil sněhové jazyky a závěje. Magistrát Jablonce nad Nisou vyhlásil ráno kvůli sněhu kalamitní stav. Ulice a chodníky jsou zavalené sněhem a technické služby je nestíhají uklízet. Úklid komplikují zaparkovaná auta, město proto vypnulo parkovací automaty na všech parkovištích. Chce ulice uvolnit, aby bylo možné je uklidit. Do úklidu se vedle techniky a pracovníků veřejně prospěšných prací zapojili i vězni, řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Jablonec je podhorským městem, kde je zimní údržba finančně i technicky náročná. Za poslední dva dny už napadlo přes půl metru sněhu a stále sněží. „Museli jsme povolat posily, nakladače a také nákladní auta, sníh musíme z města odvážet na deponie, už ho není kam odhrnout,” řekla Hozová. Komplikovaný je podle ní zejména úklid sídlišť, kde jsou ulice zablokovány zaparkovanými auty a technika tam často ani neprojede.

„Žádáme proto majitele vozů, aby přeparkovali a umožnili úklid ulic a parkovišť a také průjezd průtahové techniky,“ uvedl Pavel Kozák z technického odboru magistrátu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Pluh na jednom z hlavních tahů v Jablonci nad Nisou.

Řidiči v celém kraji by měli být velmi opatrní a hlavně do hor se vyplatí přibrat sněhové řetězy i lopatu. Pro kamiony nad 3,5 tun byla třetí den uzavřena silnice 10 na Harrachov. Silničáři ji ale odpoledne otevřeli.

Kvůli sněhovým jazykům musela být uzavřena silnice třetí třídy z Hodkovic nad Mohelkou na Rychnov u Jablonce. Tisíce domácností v kraji jsou od středy bez dodávek elektřiny.

BEZ KOMENTÁŘE: Havarovaný autobus na ZličíněVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

V Ústeckém kraji zůstávají zavřené kratší úseky silnic v Krušných horách. U obce Jílové na Děčínsku na silnici ze Sněžníku hasiči odstraňují spadlý strom, který leží přes celou šířku silnice. Na hlavních cestách leží rozbředlý sníh, na silnicích II. a III. třídy ve Šluknovském výběžku je vrstva nového sněhu a mohou se tvořit sněhové jazyky.

Silničářům se podařilo ve středu večer zprůjezdnit cestu z Chomutova přes Horu Svatého Šebestiána k hraničnímu přechodu do Německa. „Ostatní úseky v Krušných horách, které jsou od středy nesjízdné, zůstávají zavřené. Na místě fouká silný vítr a sněží,” řekl ráno dispečer krajské správy a údržby silnic.

Všechny zavřené úseky jsou na silnicích II. a III. třídy, a to hlavně na Mostecku a Chomutovsku. Trasa Mikulov Moldava je zavřená na Teplicku.

Silnice na Boží Dar, z Přebuzi na Rolavu a z Jindřichovic na Háj v Krušných horách jsou kvůli sněžení stále uzavřeny. Silničáři v Karlovarském kraji uzavřeli také silnici z Bublavy ke státní hranici.

Silnice I/25 z Jáchymova je směrem byla ráno sjízdná pouze do abertamské zatáčky. Situace se ale ještě během dopoledne zlepšila.

BEZ KOMENTÁŘE: Silnici na Boží Dar uzavřela bílá tmaVideo: Twitter Policie ČR

„Postupně se to tam uklidňuje. Uklidnilo se to do té míry, že už nahoře nasazujeme sněhové frézy,“ uvedl šéf zimní údržby silnic v Karlovarském kraji Josef Bulka.

Kolem půl desáté byla silnice z Jáchymova od abertamské křižovatky na Boží Dar opět průjezdná.

Sněžení komplikuje ráno jízdu i po středočeských silnicích. Na menších silnicích leží zbytky rozbředlého sněhu. Cestáři doporučují zvýšenou opatrnost i na některých hlavních tazích, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Autobusy od jihu na Prahu nabírají velká zpoždění, některé spoje ani nevyjely, informoval dopravce na Twitteru.

Na pražském Zličíně havaroval v ulici Na Radosti před osmou hodinou autobus MHD. Nikomu se nic nestalo, ale autobus museli odtáhnout.

Sněžení nebo sněhové přeháňky byly ráno hlášeny na Pražském okruhu či dálnicích D1, D5, D8 a D11. V okolí Prahy a na Mladoboleslavsku se může vyskytovat mrholení.

Zbytky rozbředlého sněhu leží hlavně na silnicích druhé a třetí třídy na Kladensku, Berounsku, Benešovsku Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku, Rakovnicku a v okolí Prahy. Na menších silnicích na Příbramsku si motoristé musejí dávat pozor také na sněhové jazyky a námrazu.

Foto: Novinky

Autobus na zasněžené silnici v Dolních Břežanechu Prahy

Silnice na Vysočině jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou podle krajských silničářů po chemickém ošetření mokré, někde leží zbytky rozbředlého sněhu. Na vedlejších silnicích je místy sníh zledovatělý, silnice jsou ošetřené drtí. Kvůli uvázlému kamionu je od středy neprůjezdná silnice na Pelhřimovsku.

Kamion stojí na sinici 348 u Nové Cerekve na Pelhřimovsku. „Je to úzká silnice třetí třídy, kamion budou vyprošťovat až dnes dopoledne,“ řekla ráno dispečerka krajských silničářů Eva Mušková. V Lesné na Třebíčsku sjel ráno do příkopu autobus, cestujícím se podle mluvčí hasičů Petry Musilové nic nestalo.

Dopravu omezují také stromy popadané na silnice. Hasiči je od noci odstraňovali asi na 20 místech především na Pelhřimovsku a Žďársku.

Na řadě silnic nižších tříd v Královéhradeckém kraji zůstává vrstva ujetého sněhu. Opatrní musejí být řidiči zejména v Krkonoších, Orlických horách, na Trutnovsku, Rychnovsku a Náchodsku.

Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové a hlavní silniční tahy v kraji byly ráno většinou mokré. Od poloh nad 500 metrů nad mořem by dnes mohl vítr místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje. Vyplývá to z informací silničářů a meteorologů.

Také v Pardubickém kraji komplikuje dopravu sníh. Leží zvláště na silnicích ve výše položených oblastech. Většinou je po solení rozbředlý, místy i uježděný, lokálně se tvoří náledí či sněhové jazyky, uvádějí silničáři.

Kluzké vozovky jsou například v okolí Litomyšle, Hlinska, Ústí nad Orlicí, Poličky, Skuteč, Žamberka a v Železných horách. Silnice I/11 přes Suchý vrch je sjízdná jen se sněhovými řetězy. U Vysokého Mýta se místy tvoří sněhové jazyky, v okolí Lanškrounu náledí.

Silnice v jižních Čechách jsou všechny sjízdné se zvýšenou opatrností. Silničáři zasahovali v kraji celou noc až do rána a stále jsou v terénu. ČTK to ráno řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jiří Novotný.

Na silnicích byl ráno rozbředlý sníh, nebo byly mokré. „Ve vyšších polohách je vrstva ujetého sněhu krytá posypem," řekl dispečer.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Na pražském Zličíně havaroval autobus MHD.

Sněžení, vítr a teploty pod bodem mrazu komplikují dopravu také v Plzeňském kraji. Komunikace jsou se zvýšenou opatrností sjízdné, většinou jsou kluzké, často s vrstvou rozježděného sněhu po chemickém ošetření. Na silnicích na Tachovsku se tvoří sněhové jazyky. Dálnice D5 je mokrá a sjízdná s opatrností.

Silnice ve Zlínském kraji mohou ráno místy namrzat. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Na vozovkách v nižších polohách ráno byly zbytky rozbředlého sněhu, případně byly cesty po chemickém ošetření mokré. Ve vyšších polohách pokrývala silnice udržované posypem většinou uježděná vrstva sněhu o tloušťce až 15 centimetrů. Na některých místech snižovalo dohlednost sněžení a mlhy.

Titulek: Sníh na Valašsku (Pustevny, Rožnovsko) Video: Aleš Fuksa, Právo

Silnice zejména ve vyšších polohách Olomouckého kraje ráno pokrýval rozbředlý sníh. Řidiči by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR. Hlavní tahy v kraji byly ráno po chemickém ošetření zpravidla holé a mokré. I na nich by však řidiči měli jezdit opatrně.

Zbytky rozbředlého sněhu byly po nočních sněhových přeháňkách hlavně na vozovkách v horských okresech Jeseník a Šumperk. Opatrnost je ale na místě také ve vyšších polohách Olomoucka, Přerovska a Prostějovska. Méně důležité cesty pokrývá ujetý sníh s posypem.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Velké problémy způsoboval ve středu sníh a vítr na silnicích v okolí Božího Daru na Karlovarsku.

V horských oblastech Moravskoslezského kraje jsou silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na Opavsku místy leží ujetý či rozbředlý sníh. Zbývající komunikace jsou sjízdné bez omezení. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic. Situace se uklidnila potom, co přestalo sněžit.

Na Bruntálsku jsou silnice první třídy po chemickém ošetření mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Stejně tak i silnice nižších tříd, na kterých leží zbytky rozbředlého sněhu. Obdobná situace je i na Opavsku. Ve vyšších polohách Beskyd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. I tam musejí být řidiči velmi opatrní.

Pro kamiony je stále uzavřena silnice I/56 mezi Frýdlantem nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Pro těžká nákladní vozidla nad 12 tun je uzavřen rovněž úsek silnice I/48 Rybí – Příbor na Novojičínsku, kde se pracuje na dálnici.

Silnice všech tříd včetně dálničních úseků v Jihomoravském kraji jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrnosti, většinou jsou mokré po chemickém ošetření. Ve vyšších polohách Blanenska mohou silnice přes den namrzat. V Brně silničáři vyjížděli po půlnoci, aby namrzající silnice ošetřili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám