Hlavní obsah

ANO se postavilo proti zvýšení životního minima

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Životní a existenční minimum se nezvýší. Vláda v pondělí zamítla návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), která chtěla částku zvednout o 380 korun. Hnutí ANO je proti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Proti návrhu byla především ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Maláčová původně chtěla, aby se životní a existenční minimum zvýšilo od ledna. Kabinet ale projednávání v prosinci přerušil. Posléze ministryně plánovala, že by se částka mohla zvednout od února. Ani to ale neprošlo, proti je především ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou (za ANO).

„Vláda zamítla můj návrh. Mělo to být navýšení po sedmi letech o 11 procenta. Navrhovala jsem to, protože za těch sedm let se ceny v České republice značně vyvinuly,” řekla na tiskové konferenci Maláčová.

Pro samotného dospělého činí 3410 korun, pro děti a další dospělé v rodině je nižší. Podle Maláčové se za takovou sumu nedá pořídit jídlo a léky. Rozhodnutí vlády označila za „velmi politováníhodnou situaci”.

Minimum se zvedlo naposledy v lednu 2012. Částka se využívá při stanovení dávek.

Životní minimum je nejnižší uznaná částka pro život, která se využívá pro stanovení dávek, alimentů či nezabavitelného minima při exekuci.

„Hnutí ANO se rozhodlo nepodpořit náš návrh na navýšení životního a existenčního minima, což bude znamenat, že většina pracujících rodin s dětmi, která měla dosud nárok na přídavky na děti o ně pro tento rok přijde,“ napsal Novinkám v SMS zprávě šéf soc. dem. Jan Hamáček.

Na dotaz, jestli kvůli tomu nastane nějaké pnutí v koalici, odpověděl: „Uvidíme.“

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

„Jsme v situaci, kdy máme 300 tisíc až půl milionu volných pracovních míst a potřebujeme motivovat lidi, aby šli do práce. Tím zásadním důvodem, proč jsme nehlasovali pro, je, že my chceme změnu a přehodnocení životního a existenčního minima, ale chceme to udělat po podrobné analýze a revizi dávek,” vysvětlovala Schillerová.

Už dříve šéfka státní kasy argumentovala tím, že zvýšení hodnot by znamenalo růst částky rozhodné pro výpočet dávek v hmotné nouzi, a tím podporu v nezaměstnanosti, což ČR nepotřebuje.

Výběr článků

Načítám