Hlavní obsah

Stuchlík chce do vedení ANO. Vyvolal tím rozruch v pražské buňce

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Petr Stuchlík (ANO), který v komunálních volbách neúspěšně bojoval o šanci stát se pražským primátorem, se rozhodl kandidovat do předsednictva hnutí ANO. Oznámil to v dopise členům hnutí. Zrovna pro pražské ANO je však jeho kandidatura nečekaná. „Nechápu odkud se jeho potřeba bere,” reagoval další pražský kandidát do předsednictva a předseda krajské organizace Jan Říčař. Hnutí si své vedení bude volit na sjezdu v únoru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Stuchlík

Článek

„Jsem připraven dát pražskému ANO tvář. Nezištně a s veškerými zdroji, kterými disponuji. Proto jsem do hnutí vstoupil. A proto budu, dáte-li mi svou podporu, v únoru kandidovat jako reprezentant Prahy do celostátního předsednictva hnutí ANO 2011,” píše Stuchlík v dopise, který mají Novinky k dispozici.

Podnikatel Stuchlík po loňských volbách, v nichž kandidoval jako uchazeč o post pražského primátora, skončil jako řadový zastupitel.

V dopise, o němž informoval server IDNES, dále uvádí, že se v prosinci rozhodl stát členem hnutí, což během komunálních voleb ještě nebyl, a uvádí důvody, které ho k tomu vedly. Nicméně schvalovací proces stále probíhá a Stuchlík členem hnutí ještě není.

„Úspěch mého podnikání spočíval v dlouhodobosti,” odkazoval ke svému někdejšímu podnikání ve Fincentru a množstvím lidí, které při tom poznal.

Stuchlík: ANO ztratilo tvář

„Poznám dobré lidi, na nichž se dá stavět. V pražském i mimopražském ANO je jich mnoho. Jasně, často vidíme právě ty, co nově nabytou moc nezvládli a trochu nám kmotrovatí. Zákulisní hráče, chytré malé alibisty. To potká každou stranu, každého, kdo musí přežít svůj úspěch. Nastupuji mezi vás v době, kdy pražské ANO ztratilo tvář,” uvedl.

Kandidaturu do vedení ANO již dříve oznámil současný krajský předseda Jan Říčař, který je Stuchlíkovou výzvou zaskočen.

Foto: ww.anobudelip.cz

Jan Říčař

„Mě to velmi překvapilo. Náhodou jsem se to dozvěděl ve čtvrtek. Nominační procesy už jsou měsíc a půl v běhu a tehdy se řešili jednotliví kandidáti. Já jsem na začátku svou kandidaturu oznámil a získal jsem podporu naprosté většiny organizací,” řekl Novinkám v pátek odpoledne Říčař.

Praha nebude drolit síly

Dodal, že z Prahy se bude o post ve vedení ucházet jen jeden člověk. „Nebudeme drolit síly a určitě budeme vysílat jen jednoho kandidáta. Svou nominaci určitě stahovat nebudu. Nechápu, odkud se Stuchlíkova potřeba bere. Nikdy se mnou svém záměru kandidovat nemluvil,” dodal Říčař s tím, že pokud krajská organizace rozhodne, je ochoten se ucházet i o místopředsednickou funkci.

Kandidatura Stuchlíka do čela hnutí ANO trochu připomíná jeho nominaci na post lídra kandidátky do voleb na pražských magistrát. V těch řada místních organizací tehdy podpořila dnešního zastupitele a poslance Patrika Nachera. Vedení hnutí v čele s Andrejem Babišem ale čtvrt roku před volbami rozhodlo, že kandidátku povede právě podnikatel a manažer Stuchlík, který v té době nebyl členem hnutí a řada Pražanů ho neznala.[celá zpráva]

Hnutí ANO nakonec ve volbách neuspělo a skončilo až na pátém místě za ODS, Piráty, Spojenými silami pro Prahu a Prahou Sobě.

Stuchlík: Už nejsem překvapení

Stuchlík tvrdí, že se ke kandidatuře rozhodl mimo jiné kvůli podpoře v rámci organizace na Praze 6.

Situace je podle něj naprosto odlišná od té před loňskými prázdninami, kdy s ním předseda hnutí Andrej Babiš nečekaně přišel jako s kandidátem na primátora. S Říčařem se chce o celé věci pobavit.

„Ta situace je úplně jiná, v červnu jsem byl překvapení, ale teď mě kolegové znají a mé rozhodnutí je reakce na poptávku zespodu. V červnu jsem přijal nabídku pana premiéra a každý, kdo mě viděl v rámci kampaně, tak vidí, že si vnitrostranickou i zastupitelskou práci poctivě odvádím,” dodal Stuchlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám