Hlavní obsah

Berte vážně zprávy tajných služeb, vyzval Senát ústavní činitele

Novinky, Renáta Bohuslavová

Senát vyzval všechny ústavní činitele, aby brali vážně zprávy zpravodajských a bezpečnostních služeb jako je Bezpečnostní informační služba nebo Vojenské zpravodajství. Česko by se zároveň podle senátorů mělo odpovědně hlásit ke členství v NATO.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nový předseda Senátu Jaroslav Kubera

Článek

„Senát vyzývá všechny ústavní činitele, aby s vaší vážností přistupovali k obsahu zpráv vypracovaných BIS, ÚZSI, Vojenským zpravodajstvím a dalšími institucemi ČR podílejícími se na zajištění její bezpečnosti a obrany a obsah těchto zpráv při výkonu ústavních pravomocí naplňovali,” uvádí se v usnesení, které předložil senátor Pavel Fischer. Dále senátoři doplnili, aby se Česko, jakožto jeden z členů, zodpovědně přihlásilo k odpovědnosti v NATO.

Podle senátorů je třeba takové věci stále připomínat, jelikož občané na jejich stanovisko čekají. „Je to možná trochu opakování věcí, které by měly být evidentní. Ale jsme v situaci, kdy stojí takové věci veřejně připomenout,” uvedl senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL).

„Přijaté usnesení znamená především to, že by ústavní činitelé neměli zbytečně vyvolávat nejistotu a zpochybňovat činnost zpravodajských a bezpečnostních služeb. Pokud dochází k tomu, že je ohrožována jejich činnost, je ohrožována také svoboda České republiky,” uvedl senátor Miloš Vystrčil za ODS.

Jeho stranický kolega a předseda Senátu Jaroslav Kubera ocenil, že stanovisko Senátu není adresné, ale obecné. „To, že se nejmenuje, je správně. Takové to útočné jmenování není správné,” řekl Kubera.

Podle senátorky Miluše Horské ale takové usnesení směřuje především na prezidenta Miloše Zemana. „Ten, kdo ČR nereprezentuje dobře, a kdo jí dokonce škodí, je bohužel náš přímo volený prezident Miloš Zeman. Myslím, že tímto stanoviskem našim voličům podáváme jasný vzkaz,” dodala.

Senátoři tak reagovali na výroční zprávu Bezpečnostní informační služby, v níž se hovoří o tom, že Česko ohrožují zpravodajské služby z Ruska, roste i aktivita Číňanů. [celá zpráva]

Miloš Zeman zprávu kritizoval a zpravodajce označil za čučkaře. [celá zpráva]

Varování před technologií Huawei

Senát reagoval i na zprávu Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Podle úřadu představuje používání hardwaru a softwaru od Huawei a další čínské firmy ZTE bezpečnostní hrozbu. Zprávu kritizoval premiér Babiš, ačkoliv nařídil stažení mobilních telefonů Huawei z úřadu vlády. [celá zpráva]

Senát uvedl, že úřad ve varování podporuje a dodal, že před hrozbami u těchto dvou firem varovala právě BIS už v roce 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám