Hlavní obsah

Mynářův podřízený měl předražit zakázky v Lánech o desítky milionů

Sanace břehů vodní nádrže Klíčava nacházející se v oboře prezidentského sídla v Lánech měla být cíleně předražená o desítky milionů korun. Plyne to z textu obvinění, které proti šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi a dalším vypracovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Balák je podřízeným hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lesní správa Lány

Článek

Podle listu MF Dnes proti Balákovi a dalším obviněným hovoří mimo jiné policejní odposlechy, z nichž plyne, že zakázka za čtvrt miliardy korun na sanaci břehů byla připravena takříkajíc na míru pro vítěznou kladenskou společnost Energie – stavební a báňská.

Balák a manažer společnosti Energie Libor Tkadlec byli loni v červnu obviněni  ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. [celá zpráva]

Balákovým nadřízeným v příspěvkové organizaci prezidentské kanceláře je kancléř Vratislav Mynář.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hradní kancléř Vratislav Mynář po výslechu před vyšetřovací komisí

Stavební dozor u zakázky měla vykonávat společnosti GEOtest, s jejímž spolumajitelem Martinem Teyschlem se podle listu kancléř Mynář zná. Teyschl totiž zastává post šéfa dozorčí rady Mynářem zřízeného nadačního fondu Kopretina.

Právě Mynář se měl podle listu marně snažit přesvědčit bývalého ministra spravedlnosti  Roberta Pelikána (ANO), aby podal proti Balákovu stíhání námitku pro porušení zákona. To Mynář popírá, nicméně podle ministerstva byl podnět  odložen „dílem pro nepřípustnost, dílem pro nedůvodnost”.

Lesní správa Lány ještě předtím podala ústavní stížnost vůči soudnímu příkazu k prohlídce, kterou  policie v červnu 2017 provedla v jejím sídle. Prezidentská kancelář měla výhrady mimo jiné k postupu Vrchního státního zastupitelství v Praze. Ústavní soud (ÚS) stížnost loni v říjnu zamítl. [celá zpráva]

Lesní správa Lány hodlala za sanaci břehů klíčavské vodní nádrže ve třech etapách utratit tři čtvrtě miliardy korun. Během realizace druhé z etap bylo ale zpevňování břehů zastaveno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám