Hlavní obsah

Poslanci chtějí změnu valorizace důchodů, obrátili se na Ústavní soud

• Aktualizováno

Poslanci Pirátů, SPD a lidovců ve středu požádali Ústavní soud, aby zrušil část zákona o důchodovém pojištění. Vadí jim ustanovení, podle kterého se důchody valorizují k termínu jejich vyplácení, nikoli k pevnému datu. Podle poslanců jsou tím diskriminováni lidé, kterým stát důchod vyplácí později v měsíci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Současný systém funguje tak, že důchody se vyplácejí v termínu, který si člověk vylosuje, a to od 2. do 24. dne v měsíci. Když dochází k valorizaci, tak navýšení se vztahuje k termínu výplaty místo toho, aby se vztahovalo například k 1. lednu,” uvedl v tiskové zprávě jeden z iniciátorů stížnosti Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

„Lidé, kterým se vyplácí důchod na konci ledna, dostávají méně peněz než ti, kterým se vyplácí na začátku ledna. V tuto chvíli člověk, který dostane důchod 2. ledna, obdrží celých 500 korun, a ten, kdo 24. ledna, tak má pouze poměrnou část za šest dnů a zbytek se mu nikdy nedoplatí,” dodal.

Porušení rovnosti před zákonem

Podle poslanců nynější zákon vytváří situaci, kdy lidé, kteří pracovali stejně dlouho a odvedli do penzijního systému stejně peněz, nedostávají od státu shodné důchody. Považují to za porušení rovnosti občanů před zákonem. Ferjenčík nynější systém označil za absurdní.

Poslanci v podání k Ústavnímu soudu argumentují i přístupem Slovenska. V minulosti mělo stejnou právní úpravu, jakou má nyní Česko, v roce 2003 ale rozhodlo o změně zákona tak, že se důchody valorizují vždy k 1. lednu.

Od ledna penze stoupnou o 900 korun

Penzisté by si měli polepšit i příští rok. Pevná část penze, která je pro všechny stejná a nyní činí 2700 korun, se zvedne celkem o 570 korun. Zásluhová procentní výměra, v níž se odrážejí odpracované roky a výdělek, poroste o 3,4 procenta. V součtu tak důchody vzrostou zhruba o 900 korun.

Penzistům nad 85 let věku se důchody měsíčně zvýší o dalších 1000 korun. O 3,4 procenta mají od ledna růst i příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunismu a pozůstalé po nich.

Nějakou formu důchodu vyplácela letos v červnu Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zhruba 2,9 milionu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám