Hlavní obsah

Koalice se schází poprvé od hlasování o nedůvěře. Atmosféru to neovlivní, tvrdí ministři

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zástupci koalice ANO a ČSSD se v pondělí schází poprvé od chvíle, kdy vláda v pátek ve Sněmovně ustála hlasování o nedůvěře. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) atmosféra vyhrocená nebude. To samé si myslí i vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, jehož ČSSD při hlasování odešla ze sálu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček před jednáním koaliční rady.

Článek

„Nepředpokládám to,“ odpověděla Schillerová při příchodu do Strakovy akademie na dotaz, jestli podle ní jednání poznamená uplynulý týden, ve kterém hrozil pád vlády. „Všichni jsme k tomu přistoupili pragmaticky, beru to jako etapu, kterou máme za sebou. Ke kolegům se chovám pořád stejně, říkám si otevřeně svoje názory, říkám si je slušně a korektně,“ dodala.

Podobně to vidí i Hamáček. „Nijak to koaliční radu neovlivní, odpoledne jsme měli jednání s panem premiérem a jednali jsme bez problémů,“ tvrdí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Postup ČSSD, která při hlasování o nedůvěře opustila sál a kabinet aktivně nepodpořila, přitom ANO kritizovalo. Premiér Andrej Babiš řekl, že takové jednání je pro něj zklamáním a nechápe ho. Vláda nakonec hlasování ustála díky hlasům KSČM. [celá zpráva]

Řeší se rodičovská i životní minimum

Koalice v pondělí odpoledne řeší sociální témata, například zvýšení rodičovského příspěvku či existenční životní minimum. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce existenční minimum zvýšit od ledna 2019 ze současných 3410 korun na 3800 korun. Ministryně financí Schillerová je proti.

Shoda není ani na růstu u rodičovské. Maláčová chce, aby se suma zvýšila na dvakrát - od července příštího roku o 40 tisíc korun na 260 tisíc korun a od ledna 2020 na 300 tisíc. Druhá možnost počítá rovnou s růstem o 80 tisíc korun, ale až od ledna 2020.

Výběr článků

Načítám