Hlavní obsah

Platforma Zachraňme ČSSD vyzývá k setrvání ve vládě

Platforma Zachraňme sociální demokracii, k jejímž iniciátorům patří bývalí místopředsedové strany Jiří Zimola a Michal Hašek, vyzvala vedení ČSSD k setrvání v koaliční vládě premiéra Andreje Babiše (ANO). Sociální demokracie podle platformy úspěšně v kabinetu prosazuje levicový program.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Stanislav Mrvka, Jiří Zimola, Jaroslav Foldyna a Michal Hašek při představení platformy Zachraňme ČSSD.

Článek

O tom, jak se postaví k pátečnímu hlasování o nedůvěře vládě, bude ve středu jednat předsednictvo a poslanecký klub sociální demokracie.

Jednání o nedůvěře vládě vyvolala opozice kvůli údajnému únosu Babišova syna na Krym v souvislosti s kauzou farmy Čapí hnízdo. Předseda vlády popírá, že by jeho syn byl na Krymu nedobrovolně, a tvrdí, že syn je duševně nemocný. Situaci Babiš minulý týden probíral s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem i s poslanci sociální demokracie.

„Platforma vyzývá poslanecký klub, aby dodržel platnou koaliční smlouvu a neúčastnil se hlasování o nedůvěře vládě vyvolané opozicí,” uvedla platforma v prohlášení. Vedení a poslanci strany by se podle platformy neměli nechat zatáhnout do „nezodpovědného pokusu o vyvolání vládní krize”. Připomněla, že účast ČSSD ve vládě schválilo celostranické referendum. „Toto rozhodnutí nemůže změnit úzký okruh funkcionářů spojený s odpovědností za volební propad ČSSD v posledních letech,” uvedla platforma.

Hamáček pro výměnu premiéra

ČSSD bezprostředně po zveřejnění reportáže s Babišovým synem oznámila, že od premiéra bude důsledně požadovat vysvětlení. Nevyloučila přitom žádný postup. Hamáček o víkendu řekl, že by v té chvíli pro vyslovení nedůvěry nehlasoval, protože opozice nedisponuje žádným plánem pro případ pádu kabinetu. Opozice to odmítá, její představitelé hovoří o možnosti pokračování současné vlády ANO a ČSSD, ale bez Babiše, což by považoval za dobré řešení i Hamáček.

Opozice pro vyslovení nedůvěry vládě potřebuje ve Sněmovně buď hlasy KSČM, nebo ČSSD. Komunistickým poslancům širší vedení strany v úterý doporučilo, aby pro vyslovení nedůvěry nehlasovali. Předsedu KSČM Vojtěcha Filipa ve středu přijme prezident Miloš Zeman. Hlava státu už dřív avizovala, že při pádu vlády by dostal pověření skládat kabinet znovu Babiš, který by také mohl vládnout delší dobu v demisi.

Reklama

Související články

Komunisté podpoří Babišovu vládu

KSČM podpoří vládu Andreje Babiše při pátečním hlasování o vyslovení nedůvěry. Schválil to v úterý výkonný výbor strany, oznámil předseda komunistů Vojtěch...

Výběr článků

Načítám