Hlavní obsah

Zeman: Jsme odsouzeni zůstat v Afghánistánu v zájmu naší civilizace

Právo, Oldřich Danda

Prezident Miloš Zeman na shromáždění armádních velitelů v úterý znovu vyzval k tomu, aby byla posílena vojenská mise v Afghánistánu, aby tam čeští vojáci mohli bojovat proti islámským teroristům. Naopak stažení, po kterém volají někteří politici, by považoval za zbabělost.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Prezident Miloš Zeman na velitelském shromáždění

Článek

„Jsme odsouzeni tam zůstat v zájmu naší civilizace,“ řekl Zeman. Dodal, že je v zájmu České republiky, aby se proti islámskému terorismu bojovalo mimo naše území.

„Ústup z Afghánistánu by byl nejen zbabělostí a popřením našeho zájmu, ale zmarněním a popřením obětí našich vojáků,“ dodal prezident.

Chce proto, aby se počet vojáků v Afghánistánu navýšil. „Budu podporovat případné navýšení, protože tímto jediným způsobem, nikoli ústupem z boje, dokážeme bojovat proti islámskému terorismu,“ řekl Zeman.

Dodal, že vojenské působení ve středoasijské zemi provází řada mýtů. Například že afghánská mise nemá podporu OSN. Dalším mýtem podle něj je, že chceme do Afghánistánu importovat „demokracii na bodácích“. „My tam bojujeme proti islámskému terorismu,“ poznamenal prezident.

Babiš: Spojence neopouštíme

Na shromáždění armádních velitelů vystoupil i premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj stahování nepřipadá v úvahu. „Spojence neopouštíme a z boje neutíkáme,“ řekl premiér.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Velitelské shromáždění, v popředí zleva náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata, ministr obrany Lubomír Metnar, předseda vlády Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman.

Připomněl, že v červnu Sněmovna odhlasovala mandát zahraničních misí na příští dva roky, který počítá s tím, že se počet vojáků v misích v Afghánistánu, Iráku i v Mali navýší.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata vyzval, aby přítomní minutou ticha uctili padlé vojáky. „V Afghánistánu jsme prožili těžké chvíle, musím ocenit, jak jsme je společně zvládli,“ řekl Opata.

V srpnu zemřeli po sebevražedném útoku tři čeští vojáci [celá zpráva] a v říjnu byl afghánským vojákem zastřelen jeden český voják. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s prezidentem Milošem Zemanem, že je v českém zájmu, aby vojáci AČR pokračovali v misi v Afghánistánu?
Ano
36,2 %
Ne
63,8 %
Celkem hlasovalo 1523 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám