Hlavní obsah

Vyhrocená Národní: Kytice od Zemana a Babiše hodili lidé do koše

– Praha
Právo, Jiří Mach

Připomínka boje za svobodu se obrací v protest proti prezidentu Miloši Zemanovi, premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a vládě. Jejich kytice položené u pietního místa v Praze na Národní skončily v odpadkovém koši. Stejně tak i šéfa SPD Tomia Okamury. Hanlivé pokřiky si vyslechl i vicepremiér Jan Hamáček.

BEZ KOMENTÁŘE: Andrej Babiš a Tomio Okamura položili květiny u pomníku Video: Velké zprávy, Facebook Zpravodajství FTV Prima

 
Článek

Babiš uctil památku 17. listopadu už krátce po půlnoci. Těsně se tak minul s Okamurou. Lidé však brzy ráno kytice vyhodili do koše, odkud je posléze policie vyzvedla a odvezla pryč.

Záznam: Oslavy 17. listopadu Video: Novinky.cz/ ČTK

Pokřikem „kolaboranti“ uvítali lidé na Národní delegaci ČSSD s Janem Hamáčkem v čele. Přes pískot ani nebyl slyšet projev vicepremiéra před novináři. „Hanba“ a „demisi“ či „ruskej šváb“ provázeli Hamáčka i když se prodíral davem a při pokládání kytic. Přesto se Hamáček dal do řeči s mužem třímajícím transparent „Udavači StB, stydíme se za tebe“, který vůči Hamáčkovi nešetřil kritikou.

Foto: Velké zprávy, Facebook Zpravodajství FTV Prima

Babiš 17 listopad Národní třída

V koši nakonec skončila i kytice, která nesla věnování od Miloše Zemana. Popelnici pak lidé obklopili, aby prý puget opět neodvezla policie.

Takhle skončily květiny od A. Babiše a T. Okamury v košiVideo: Velké zprávy, Facebook Zpravodajství FTV Prima

Pořadatelé akce nato shromážděné vyzvali, aby protestovali pokojně a kytice už nevyhazovali.

Jan Hamáček na Národní tříděVideo: Novinky

Pietní místo na Národní obklopuje řada transparentů. „Masaryk naši demokratickou republiku přivedl na svět, tihle ji pohřbí“, stojí na tom nejvýraznějším s karikaturami obou státníků. Ale také třeba: „Zeman Putin's clown“ či „Pinokio Babiš“.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

V koši na Národní třídě skončily i květiny od ČSSD.

Bývalého šéfa Senátu Milana Štěcha aktivisté odměnili pokřikem „Děkujeme Senátu“, čímž odkazovali na nedávné doporučení horní komory, aby se Babiš vzdal funkce šéfa vlády.

Milan Štěch na Národní tříděVideo: Novinky

Zcela bez kontroverzí se pak obešla návštěva amerického velvyslance Stephena B. Kinga.

Reklama

Výběr článků

Načítám