Hlavní obsah

Andrej do krimu! Tisíce lidí na Václavském náměstí žádaly demisi Babiše

– Praha • Aktualizováno

Na pražském Václavském náměstí se ve čtvrtek večer sešly tisíce lidí, kteří chtějí, aby premiér Andrej Babiš (ANO) odstoupil. A to kvůli údajnému únosu jeho syna na Krym, aby nemohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo. Sám Babiš se těmto obviněním brání, podle něj jeho syn trpí schizofrenií a jde prý o pečlivě naplánovanou kampaň.

Záznam: Demonstrace na Václavském náměstí s názvem: Požadujeme demisi Andreje Babiše!

 
Článek

Na Václavské náměstí dorazilo několik tisíc demonstrantů. Mají s sebou transparenty „Andrej do krimu” či „Místo syna na Krymu raději fotra do krimu”. Objevil se i transparent parodující předvolební plakáty ANO. Je na něm snímek lékařky Dita Protopopové, která měla napsat posudek na Andreje Babiše mladšího, podle kterého není zdravotně způsobilý. Transparent je doplněn heslem „Uklid(n)íme vaše dítě. To vám garantujeme!”

Foto: Petr Horník, Právo

Transparent parodující předvolební plakáty ANO na demonstraci na Václavském náměstí.

Lidé křičeli hesla jako „Do krimu!”, „Běž si vládnout na Krym!”, „Babiš ven! ”, „Hanba!”, „Estébák!”, „Demisi!”, „Není nám to jedno!” či „Máme toho dost!” Mikuláš Minář ze spolku Milion chvilek vyslovil i tři požadavky protestujících. Prvním je rychlé a důkladné vyšetření kauzy Čapí hnízdo i údajného únosu Babiše juniora na Krym. Druhým je, aby premiér Babiš veřejně a detailně odpověděl na otázky týkající se jeho kauz. Třetím je, aby se premiér vzdal funkce do té doby, než ho případně očistí nezávislý soud.

Mezi řečníky vystoupil například i předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Příběh kolem premiéra připomíná lacinou béčkovou gangsterku,” řekl. Podle něj jde ale o principy právního státu.

„Věděli jsme už před půlrokem, že se Andrej Babiš nemá stát premiérem,” řekla na pódiu poslankyně ODS Miroslava Němcová. „Sociální demokraté mají šanci reparát příští pátek,” dodala. Tehdy má Sněmovna hlasovat o vyjádření nedůvěře vládě Andreje Babiše.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na demonstraci požadující demisi premiéra Babiše.

Kauzu kolem údajného únosu Babišova syna z prvního manželství na Krym odstartoval v pondělí server Seznam Zprávy, který zveřejnil rozhovor se samotným Andrejem Babišem mladším. Ten v současnosti žije ve Švýcarsku u své matky. Na Krymu jej měl držet bývalý řidič Agrofertu Petr Protopopov, jeho manželka měla dle dostupných informací vypracovat zprávu, podle které Babiš junior není zdravotně způsobilý.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace na Václavském náměstí požadující demisi Andreje Babiše.

Sám Babiš označil kauzu za vykonstruovanou a řekl, že policie už v květnu podezření z únosu vyvrátila. Jeho syn podle něj trpí schizofrenií, návštěvu novinářů u syna označil za hyenismus.

K Babišově rezignaci už vyzvaly také všechny opoziční strany ve Sněmovně a ve svém usnesení i Senát. [celá zpráva]

Demonstrace s názvem Požadujeme demisi Andreje Babiše je na Václavském náměstí naplánovaná do deseti hodin večer. Za jejím svoláním stojí aktivistická skupina AUVA, která původně vznikla pro nesouhlas s elektronickou evidencí tržeb EET. Pod zkratkou se skrývá název Andrejovy účtenky vrátíme Andrejovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace na Václavském náměstí požadující demisi Andreje Babiše.

Čapí hnízdo
Je to farma s konferenčním centrem na Benešovsku, která vyrostla na místě bývalého statku a lihovaru. Práce na projektu začaly v roce 2006, areál byl otevřen v roce 2010.
V roce 2008 získal projekt s názvem „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo“ 50milionovou dotaci určenou na podporu malých a středních podniků. O dotaci žádala společnost Farma Čapí hnízdo, a. s., která měla akcie na majitele. Kdo byl jejím skutečným majitelem, není jasné.
Před získáním dotace a po uplynutí doby, kdy měla společnost v souladu s dotačními podmínkami udržovat projekt naživu, farma patřila pod Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Ten se v dokumentu Matrix AB z roku 2015 k farmě hlásí jako ke svému nápadu.
Farma už v průběhu stavby přitahovala pozornost médií – pod Agrofertem by totiž na dotaci pro malé podniky nedosáhla. Tento zájem ještě vzrostl po Babišově vstupu do politiky v roce 2011 a po úspěchu jeho hnutí ANO ve volbách v roce 2013. Babiš odmítal, že by farmu v době, kdy měla být malým podnikem, vlastnil. Označoval se za „strategického partnera“.
K otázce skutečného vlastníka Babiš v průběhu času uváděl rozporuplné odpovědi, jako že neví, že farmu vlastní „nějací advokáti“, nebo že v době žádosti o dotaci ji vlastnily jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.
Dotací pro farmu se zabýval Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Ze tří odstavců, které české úřady z jeho 50stránkové zprávy o Čapím hnízdě oficiálně zveřejnily, vyplývá, že našel jisté „nesrovnalosti“ a doporučil, aby farma nedostala peníze z eurofondů. Podle informací z médií je ve zprávě zmiňován trestný čin podvodu a poškozování zájmů Evropské unie.
Případ kvůli podezření na dotační podvod řeší také česká policie. Obvinila 11 lidí včetně Babiše a místopředsedy ANO a Babišova spolupracovníka z Agrofertu Jaroslava Faltýnka. Faltýnkovo stíhání později žalobce zrušil. Babiš mluví o účelovém stíhání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám