Hlavní obsah

Mohu jedině mlčet, ale policie dosud neprojevila snahu ho vyslechnout, řekl advokát Babiše juniora

Advokát Michael Bartončík, který v kauze Čapí hnízdo zastupuje Andreje Babiše mladšího i jeho otce, poslední vývoj případu ve čtvrtek nekomentoval. Orgány činné v trestním řízení prý za celou dobu neprojevily zájem Babiše mladšího, který pobývá ve Švýcarsku, vyslechnout.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší loni na podzim na Krymu

Článek

„Nemám od klienta žádný souhlas k jakémukoli vyjádření, takže jako jeho právní zástupce mohu jedině mlčet,“ reagoval nejprve na nové informace citované z e-mailu Babiše mladšího Bartončík. Ten v kauze Čapí hnízdo zastupuje i samotného premiéra a všechny jeho obviněné příbuzné.

Na dotaz Práva, zda se snažil klienta dostat zpět do Česka, aby vypovídal na policii, odvětil: „Protože orgány činné v trestním řízení dosud neprojevily snahu ho vyslechnout, tak jsem to dosud neřešil. Chtějí nejprve ověřit jeho zdravotní stav, což se snažíme společně řešit, aby k tomu došlo.“

V kontaktu je s Babišovou matkou

V současnosti podle svých slov není přímo s Babišem mladším v kontaktu, nýbrž s jeho matkou, která s ním ve Švýcarsku žije.

„Spojím se s klientem, poradím se s ním a zjistím, jaké je jeho přání,“ odpověděl Bartončík na otázku, zda bude nyní konat, když podle e-mailu zaslaného redakci Seznamu chce Babiš junior vypovídat na policii. [celá zpráva]

Na závěr na dotaz, zda se tedy spojí a bude spolupracovat i s policií, dodal, že se domluví s klientem v rámci možností, které prý nejsou jednoduché.

„A jakmile mi dá nějaký mandát, tak budu jednat,“ doplnil advokát.

Babiš ml. je spolu se svým otcem a sestrou obviněn v případu Čapí hnízdo. Policie jej dosud nevyslechla, protože je ve Švýcarsku a má i tamní občanství. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nařídil obnovení vyšetřování zmizení Babišova syna v loňském roce. [celá zpráva]

Policie případ už dříve šetřila poté, co muž z Ukrajiny napsal, že byl unesen. Případ ale odložila, zjistila, že k činu nedošlo. Babiše ml. ale tehdy vůbec nevyslechla.

Nyní Babiš mladší napsal, že chce vypovídat, a otce obvinil ze lži. Podle premiéra Babiše trpí jeho syn schizofrenií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám