Hlavní obsah

Je to puč Palermo, můj syn má schizofrenii, rozčílil se Babiš

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) vystoupil ve středu odpoledne před novináře. Řekl, že jeho syn trpí schizofrenií. Kauza jeho únosu na Krym je podle něj vykonstruovaná a má za cíl jej odstranit z české politické scény. Kauzu označil za puč Palermo.

Vyjádření Andreje Babiše k údajnému únosu jeho synaVideo: Novinky

 
Článek

Babiš řekl, že policie podezření z únosu v květnu 2018 vyvrátila a on má k dispozici dostatek fotografií, které ukazují na to, že o žádný únos nešlo.

„Žádný únos nebyl, mého syna nikdo neunesl. Byl na Ukrajině, byl i na Krymu a já myslím, že máme k dispozici dostatek fotodokumentace, která tyto sprosté, odporné lži vyvrátí,” prohlásil premiér.

„17. července 2015 mi volala policie, že našla mého syna v autě na dálnici, kde vykládal neskutečné věci, a na základě toho ho převezli do léčebny do Havlíčkova Brodu. Poprosil jsem o převoz do Národního ústavu duševního zdraví, kde jsem se seznámil s doktorkou Protopopovou,” pokračoval Babiš.

Lékařka Dita Protopopová je autorkou zprávy, která měla podle médií Babišovi mladšímu pomoci vyhnout se trestnímu stíhání v souvislosti s vyšetřováním kauzy Čapí hnízdo.

Nastudujte si, co to je schizofrenie

Neohlášenou návštěvu novinářů ve Švýcarsku označil za hyenismus. „Pokud někdo přijde do bytu a zneužije člověka, který má schizofrenii...Nastudujte si, co to je schizofrenie,” řekl premiér.

„Sprosťáci zpochybňují zdravotní stav mých dětí a dělají ze mě zrůdu, že jsem zneužil své děti. Větší sprosťárnu jsem nezažil,“ řekl. „Kamera v brýlích? Kolik to stojí? Připravovali to bývalí zaměstnanci rozvědky? Je to jasné načasování, sprostá lež a já to dokážu,“ dodal.

Reportáž byla podle něj úmyslně zveřejněna ve chvíli, kdy byl v zahraničí. „Na základě jedné lži se spustí tenhle veřejný lynč. To není Sarajevo, to je puč Palermo,” rozčílil se Babiš. V době zveřejnění reportáže byl na konferenci o Libyi právě v sicilském Palermu.

Na dotaz, proč byl jeho syn na Krymu, odvětil: „Všechno se dozvíte. Pan Protopopov poskytne interview, já se k tomu vyjádřím v jedné televizi v neděli večer.“

Petr Protopopov, manžel lékařky, měl údajně držet Babiše juniora na Krymu.

Záznam: TK po setkání premiéra Andreje Babiše a amerického ministra energetiky Ricka PerryhoVideo: ČTK

Premiér už v úterý prohlásil, že kauza je vymyšlená novináři. Ti se podle něj snaží destabilizovat politickou situaci v ČR odporným útokem na jeho děti.

Andrej Babiš mladší serveru Seznam Zprávy, jehož reportéři ho zastihli ve Švýcarsku, řekl, že jeho otec chtěl, aby kvůli kauze Čapí hnízdo zmizel z Česka. Podle svých slov byl odvezen na ukrajinský poloostrov Krym anektovaný Ruskem. Babiš tvrdí, že jeho syn je psychicky nemocný a z Česka odjel dobrovolně. [celá zpráva]

Opoziční strany podaly návrh na vyslovení nedůvěry Babišově vládě a premiéra vyzvaly, aby do vyšetření kauzy odešel z funkce. Ten k tomu nevidí důvod. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám