Hlavní obsah

Rath nebude ani zastupitelem v Hostivici. Na kandidátce byli „fiktivní kandidáti“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Někdejší středočeský hejtman a poslanec David Rath se do politiky, a to ani té komunální, nyní zřejmě nevrátí. Krajský soud v Praze v úterý rozhodl, že jeho uskupení Zdravá Hostivice získalo ve volbách méně hlasů, neboť 10 kandidátů nemělo v Hostivici trvalé bydliště, jak zákon požaduje. Na verdikt upozornil server Seznam Zprávy.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

David Rath

Článek

Rath byl na kandidátce uskupení jedničkou a získal celkem 334 hlasů. To jej podle původních výsledků katapultovalo i do sedmnáctičlenného zastupitelstva obce.

Krajský soud v Praze v úterý zveřejnil rozhodnutí o stížnosti na volby. V něm se jasně píše, že volba kandidáta Davida Ratha za uskupení Zdravá Hostivice je neplatná.

Soud konstatoval, že „fiktivní kandidáti“, kteří neměli v den voleb v obci trvalé bydliště, nebyli způsobilí získat mandát. Místo Ratha získal mandát kandidát Petr Lovíšek za uskupení Středočeši 2012 a Rathova Zdravá Hostivice nemá v zastupitelstvu žádného člověka.

Soud také kontroloval a přepočítával hlasy, některé i započítané prohlásil za neplatné.

Chtěli se zbavit někoho, kdo by jim mohl koukat pod prsty.
David Rath

Ačkoli rozhodnutí krajského soudu je vyvěšením na úřední desce platné a nelze proti němu podat žádné opravné prostředky, Rath se chce ještě pokusit jej zvrátit. „Uvidím, zda je možnost podat ještě ústavní stížnost,“ řekl Rath Právu.

Podle něj se ho chtěli za každou cenu zbavit jeho političtí konkurenti, kteří vytvořili na hostivické radnici koalici. „Chtěli se zbavit někoho, kdo by jim mohl koukat pod prsty. Vypadá to, že budou dělat řadu závažných chyb. Jako řadový zastupitel bych stejně s jedním hlasem nebyl schopen jejich rozhodnutí zvrátit a kritizovat je mohu i mimo zastupitelstvo v rámci obce,“ poznamenal.

Zda soudní rozhodnutí a vyškrtnutí z řad zastupitelů pro něj znamená definitivní odchod z politiky, nechtěl Rath předjímat.

Bývalý středočeský hejtman se neúspěšně ucházel i o křeslo v Senátu. V Litoměřicích však získal jen 4,96 procenta hlasů a skončil předposlední.

Rath byl nepravomocně odsouzen za korupci a manipulaci s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji na 8,5 roku vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám