Hlavní obsah

Komunisté odmítli činnost rozvracečů ve straně. Poraženi nejsme, vzkazuje Filip

Novinky, Renáta Bohuslavová

Komunisté na sobotním jednání ústředního výboru odmítli činnost rebelů ve straně. Ti v čele s bývalým místopředsedou Josefem Skálou vyzývali předsedu Vojtěcha Filipa k rezignaci a vyvození odpovědnosti za debakl ve volbách. Filip však poraženecké nálady odmítá a burcuje k aktualizaci programu.

Foto: Vít Černý, ČTK

Zleva předseda KSČM Vojtěch Filip a místopředseda strany Stanislav Grospič

Článek

„Vyslovili jsme zásadní nesouhlas s platformou Restart, která vystupovala se svou kritikou dříve, než ji byli schopné projednat stranické orgány,“ řekl po jednání ústředního výboru lídr strany Vojtěch Filip a dodal, že pro se vyjádřily dvě třetiny přítomných členů.

Jednání trvalo téměř osm hodin. Komunisté řešili především volební debakl, kdy ve volbách přišli o své zastoupení v Senátu a ztratili 1200 obecních křesel. Podle předsedy Filipa je ale úspěch, že strana získala více mandátů než třeba TOP 09 nebo Piráti.

„Odmítl jsem poraženecké nálady. Střízlivě jsem hodnotil volební výsledek. Máme před sebou vyjednávání o možných koalicích ve městech. To, že jsme někde prohráli neznamená, že strana celkově neuspěla,” konstatoval Filip.

Strana by podle něj měla do září 2019 uskutečnit programovou konferenci a aktualizovat program. „Chceme, aby se trend obrátil k našemu lepšímu volebnímu výsledku,“ dodal Filip s tím, že takové usnesení si strana přijala už na letošním sjezdu v Nymburce.

Skála a platforma Restart

K rezignaci po volebním neúspěchu ho dříve vyzval například bývalý místopředseda komunistů a jeho vyzyvatel z minulého sjezdu Josef Skála, který nedávno oznámil vznik platformy Restart. [celá zpráva] Skála ale oficiálně není ve vedení strany.

Skála, který v dubnu těsně prohrál volbu předsedy KSČM právě s Filipem, v rozhovoru pro server Idnes.cz řekl, že čestní muži a ženy by nepochybně velmi rychle vyvodili odpovědnost z výsledků komunálních a senátních voleb.

Činnost Skály odmítl Filip už dříve. „Znovu důrazně připomínám, že vedení strany zvolené demokraticky v dubnu na sjezdu nebude reagovat na rozvracečské návrhy Josefa Skály,“ napsal si Filip na Twitter. Novinkám řekl, že slova Skály považuje za úmyslné poškozování.

Komunisté ztrácí delší dobu

Komunisté ve volbách propadli, stejně jako ČSSD. Poprvé od roku 1990 se nedostali do pražského zastupitelstva. Do druhého kola senátních voleb se dostala pouze jedna komunistická kandidátka.

KSČM ztrácí podporu už delší dobu. Výsledek v loňských sněmovních volbách byl nejhorší od roku 1989, strana získala pouze 7,8 procenta hlasů. Část komunistů v čele se Skálou a Martou Semelovou volají po tom, aby strana přitvrdila v rétorice a orientovala se ještě více doleva.

Semelová, která se „proslavila” obhajobou Klementa Gottwalda, vedla kandidátku v Praze. Dostala méně hlasů než Dolejš, který kandidoval ze sedmého místa. Semelová se také pokoušela dostat do Senátu v obvodu Praha 12, skončila šestá s 3,97 procenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám