Hlavní obsah

Útok na české vojáky nebyl reakcí na odplatu

Novinky, zpe

Útok na českou patrolu v Afghánistánu, při kterém bylo zraněno pět vojáků, pravděpodobně nebyl odplatou za to, že prostějovští vojáci zabili jednoho ze strůjců srpnového útoku. Novinkám to potvrdil důvěryhodný zdroj, který je obeznámen se situací.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci v Afghánistánu

Článek

„Skoro stoprocentně bych vyloučil, že to byla odplata, je to vysoce nepravděpodobné. Byl to klasický útok na patrolu,“ uvedl zdroj, který si nepřál být jmenován.

„Ti naši kluci tam jezdí ve velkých autech a je poznat, že to jsou naši. Afghánci znají uniformy, poznají, jestli jedou Češi nebo Američani. Ale nemyslím si, že by to bylo takhle jednoduché: Vy jste nám zabili vojáky, my jsme vám zabili vojáky. Přijde mi divné, že by to takhle bylo zkoordinované,“ zhodnotil.

České speciální síly zabily podle Lidových novin před několika týdny v Afghánistánu jednoho z organizátorů srpnového útoku, při němž zahynuli tři čeští vojáci, a dalšího zajaly.

Ve středu ráno Afghánci zaútočili na českou patrolu, zraněno bylo pět vojáků. Ministr zahraničí Tomáš Petříček na Twitteru uvedl, že vojáci nejsou v ohrožení života.

„Tři z nich již byli z nemocnice propuštěni, jeden zůstal na pozorování. Těžce raněný voják je po operaci ve stabilizovaném stavu. Díky jejich obětavé práci žijeme doma v bezpečí,“ napsal Petříček.

Srpnový útok stál život trojici českých vojáků, když se během pěší hlídky nedaleko afghánského Bagrámu odpálil atentátník. Tři Češi Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek zemřeli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám