Hlavní obsah

Odplata přišla. Prostějovští vojáci zabili jednoho ze strůjců útoku na Čechy v Afghánistánu

– Praha

České speciální síly zabily v Afghánistánu jednoho z organizátorů srpnového útoku, při němž zahynuli tři čeští vojáci, a dalšího zajaly. Napsaly to ve středu Lidové noviny (LN), kterým informaci o odvetě potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje. Podle jednoho z nich se to stalo před delší dobou při poměrně rozsáhlé operaci.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci v Afghánistánu

Článek

Podle deníku Češi vypátrali teroristy, kteří u přípravy útoku asistovali, na základě zpravodajských informací od aliančních spojenců. Na pachatele poté zaútočila 601. skupina speciálních sil generála Moravce z Prostějova.

„Šlo o poměrně rozsáhlou operaci. Je to ale relativně delší doba, co se to stalo. Při misi byl jeden pachatel usmrcen a další zajat,“ řekl listu jeden ze zdrojů.

Premiér Andrej Babiš, ministr obrany Lubomír Metnar, generální štáb ani americká ambasáda v Praze nechtěli podle LN informaci komentovat. Také ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci po středečním ranním jednání vlády odmítl zákrok jakkoliv komentovat.

„Nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky”

Trojice českých vojáků zahynula 5. srpna během pěší hlídky nedaleko afghánského Bagrámu. Atentátník se odpálil v blízkosti šesti vojáků, kteří měli za úkol zajistit místo pro další úkoly. Tři Češi Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek zemřeli. Vážně zraněni byli dva Afghánci a Američan. Na místě jim pomáhali čeští zdravotníci a vojáci, kteří v době výbuchu ještě byli v obrněných vozidlech.

Že se chystá odvetná akce, uvedl v polovině srpna náčelník Generálního štábu Armády ČR Aleš Opata. „Bude nás zajímat, kdo bombu sestrojil, kdo vybral sebevražedného atentátníka a kdo celou tu věc řídil. Protože pro nás je zásadní, že nikdo nebude beztrestně zabíjet české vojáky v Afghánistánu,“ řekl Opata v rozhovoru pro ČT.

Foto: Ministerstvo obrany ČR

Zleva Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek

Atentát vyšetřovala komise náčelníka generálního štábu. „Celková zpráva o šetření incidentu je utajovaná. Můžeme potvrdit, že útok sebevražedného atentátníka byl dopředu naplánován a útočník nebyl sám,” sdělila mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová.

Reklama

Výběr článků

Načítám