Hlavní obsah

Nejméně hlasů letos potřeboval ke zvolení senátorem Sulovský

Nejméně hlasů potřeboval v sobotu ke zvolení senátorem Leopold Sulovský (Ostravak). Stačilo mu jich 4906, což je méně, než kolik jich dostali poražení v dalších 17 obvodech. Nejvíce hlasů ve volebním finále posbíral diplomat Pavel Fischer (nezávislý), dostal jich 14 919.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 2. kola volby senátora – obvod č. 71 - Ostrava-město

Článek

Celkově ale nejvíce hlasů dostal Jiří Čunek (KDU-ČSL), o jehož obhajobě obhajobě senátorského křesla na Vsetínsku rozhodlo už v prvním kole 24 158 lidí.

Procentuálně nejvíce hlasů ve finále dostal lékař Marek Hilšer, a to 79,8 procenta. Nejméně hlasů získal z finalistů Hilšerův soupeř a dosluhující senátor Libor Michálek (za Piráty), kterého volilo 3022 lidí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola volby senátora – obvod č. 77 – Vsetín

Nejmenší rozdíl mezi finalisty byl na Domažlicku, kde Vladislav Vilímec (ODS) porazil dosavadního senátora Jana Látku (ČSSD) o 930 hlasů. Těsný byl jejich souboj už v prvním volebním kole, kdy Vilímec dostal jen o šest hlasů více než Látka. Naopak největším rozdílem hlasů porazil Fischer svou soupeřku Evu Tylovou (za Piráty), dostal 10 731 hlasů více.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 2. kola volby senátora – obvod č. 11 - Domažlice

Pouze osm z 50 finalistů dostalo v závěrečném duelu více hlasů než v úvodním kole. Kromě Vilímce to byli Jitka Chalánková na Prostějovsku, Hana Žáková (za STAN) na Třebíčsku, Martin Červíček (ODS) na Náchodsku, Lukáš Wagenknecht (za Piráty) i Pavel Dungl (za TOP 09) v Praze 8 a Jan Tecl (ODS) i Daniel Herman (KDU-ČSL) na Chrudimsku, byť Herman jen o pět hlasů víc.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 1. kola volby senátora – obvod č. 17 - Praha 12

Z finalistek uspěly jen dvě, Žáková a Chalánková. Počet senátorek se tím o jednu snížil. Výsledek Sulovského koresponduje i s tím, že na Ostravsku byla ve volebním finále nejnižší volební účast - 9,23 procenta. Nejvyšší účast byla naopak na Náchodsku - 22,18 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek 2. kola senátních voleb - obvod č. 26 - Praha 2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám