Hlavní obsah

Petříček po schůzce se Zemanem mlží, jestli si nechá na ministerstvu Pocheho

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) možná zůstane v Černínském paláci. Kandidát na ministra zahraničí za ČSSD a současný náměstek Tomáš Petříček po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě nevyloučil, že by mu Poche mohl dělat poradce. Europoslanec nyní působí na ministerstvu zahraničí jako politický tajemník. Petříček ještě v létě pracoval jako Pocheho asistent. Zeman chce Petříčka jmenovat příští týden.

Tomáš Petříček po schůzce s prezidentem ZemanemVideo: Novinky

 
Článek

„S panem prezidentem jsme hovořili o personálních věcech, po svém jmenování bych se tomu rád věnoval,” řekl Petříček s tím, že to dále nebude komentovat.

Na dotaz, zda je tedy možné, že europoslanec Poche bude v Černínském paláci i nadále, Petříček odpověděl: „Jsem rád, že si pan prezident vyslechl můj názor, že ministr by si měl složit vlastní tým poradců na základě vlastního uvážení.” „Budu vybírat z řad zkušených akademiků, bývalých diplomatů a bývalých aktivních politiků,” dodal.

To, aby Poche na ministerstvu skončil, je přitom důležité pro premiéra Andreje Babiše (ANO). Řekl to, když se v úterý večer setkal s prezidentem. „Předpokládá se, že se pan Poche vrátí do Evropského parlamentu a nebude působit na ministerstvu zahraničí, pan Petříček mi to potvrdil,” uvedl Babiš.

Petříčkovo čtvrteční vyjádření tak premiéra překvapilo. „Bral jsem to tak, že pan Poche v Černínském paláci skončí úplně. Doufám, že pan Petříček dodrží to, co slíbil,“ řekl Babiš.

Sociální demokraté původně na post ministra nominovali právě Pocheho, Zeman ho ale odmítl jmenovat, údajně kvůli jeho proimigračním postojům.

Petříček chce jednotné vystupování

Kromě personálních věcí Petříček se Zemanem na asi hodinu dlouhé schůzce řešili zahraniční agendu. „Shodli jsme se na tom, že v případě české zahraniční politiky je potřeba, abychom jako země vystupovali jednotně. Potvrdili jsme si, že spolu chceme vést dialog a konzultovat svoji politiku,” řekl novinářům po schůzce Petříček.

Uvedl také, že přesné datum, kdy by měl být jmenován do funkce, mu Zeman neřekl. „Mělo by to ale proběhnout v rámci příštího týdne,” konstatoval Petříček.

Českou diplomacii už sto dní dočasně vede ministr vnitra, vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. Ten dva měsíce opakoval, že jediným adeptem na ministra zahraničí je Poche, v polovině září ale ustoupil a představil Petříčka.

Reklama

Výběr článků

Načítám