Hlavní obsah

Robot Kuka vyfrézuje Masaryka

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenuje se Kuka, měří přes tři metry a v příštím týdnu vytvoří v moravské metropoli své největší umělecké dílo. Půjde o dvoumetrovou kopii sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, jejíž originál od sochaře Otakara Španiela zdobil v roce 1928 brněnské výstaviště.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Na brněnském výstavišti se připravuje průmyslový robot Kuka.

Článek

Skulptura se ztratila. V pražském Národním muzeu se ale zachoval její model. O vytvoření sochy se postará Kuka. Jemné detaily na ní dokončí sochař Ladislav Jezbera.

„Samozřejmě pak pro sochu najdeme na výstavišti důstojné místo,“ řekl generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš. Připomněl, že frézování sochy bude nejzajímavější doprovodnou akcí již šedesátého ročníku mezinárodního strojírenského veletrhu, který se uskuteční příští týden od pondělí do pátku.

Všestranný průmyslový robot Kuka společnosti MCAE systems se pustí do práce v pondělí. Z modelářské hlíny, z níž se vytvářejí například modely aut, je pro něj v pavilónu A již přepravena hrubá socha Masaryka. Vedle ní bude stát již tímto robotem vytvořená socha prezidenta, aby se diváci mohli podívat, co vlastně Kuka vyrábí a nakolik je úspěšný. Celému projektu předcházelo podrobné skenování modelu zapůjčeného z Národního muzea.

Kuliš zdůraznil, že Veletrhy Brno si patrně nechají časem odlít podle této sochy z modelářské hlíny její bronzovou kopii, aby mohla být bez potíží vystavena pod širým nebem.

Robot Kuka je společně s historickým větroněm Blaník L 13 jedním z prvních exponátů, který byl již v areálu výstaviště nainstalován. Celkem se na něm bude prezentovat 1650 firem z 32 zemí. Zájem o strojírenský veletrh je podle pořadatelů rekordní.

Ze zahraničí budou mít největší zastoupení firmy z Německa a Slovenska. Svoji prezentaci ve srovnání s loňskem dvojnásobně rozšíří Čína. Mezi vystavovateli je i sedm firem, které se prezentovaly na všech 60 ročnících strojírenského veletrhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám