Hlavní obsah

Na muže spadlo kolo od traktoru, Ústavní soud dal šanci rodině na odškodné

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naději na odškodné dal v úterý Ústavní soud (ÚS) rodině muže, na kterého v práci spadlo kolo od traktoru. Muž s následky zranění dlouho bojoval, ovšem nakonec podlehl pooperačním komplikacím. Podle verdiktu senátu se soudcem zpravodajem Davidem Uhlířem justice nesprávně posoudila okolnosti, jež nakonec ke smrti muže vedly.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Muž utrpěl zlomeninu pánve poté, co na něj v práci při demontáži spadlo půltunové kolo od traktoru. Lékaři mu do těla dali speciální dlahu, ta se mu ovšem zlomila, následovalo několik operací, nakonec nastoupila sepse, úplné ochrnutí, a tři roky po úrazu přišla smrt.

Pojišťovna po nehodě muži vyplatila 700 tisíc korun, rok po události také ještě stačil zažalovat svého zaměstnavatele o náhradu škody z pracovního úrazu. Po jeho smrti v řízení pokračovali dědicové, kterým ale justice nakonec vzkázala, že komplikace v průběhu léčby nesouvisely s úrazem, a proto nemají na peníze nárok.

ÚS ale upozornil, že znalecké posudky se shodly na tom, že jedna z komplikací vedoucí až k tragickému konci by se zřejmě nestala jen tak sama od sebe. „Je tedy zřejmé, že nebýt úrazu, nebylo by operace. Nebýt operace, tak by poškozený neonemocněl zlatým stafylokokem. Nebýt infekce, tak by nezemřel. Příčinná souvislost – úraz – operace – infekce – smrt je zde zcela zřejmá,“ popsal Uhlíř s tím, že v při soudním jednání nevyšla najevo žádná okolnost, která by do řetězce vstoupila zvenčí.

Případem se tak bude muset znovu zabývat Krajský soud v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám