Hlavní obsah

Padesát českých rodin je připraveno se ujmout syrských sirotků

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Seznam více než 50 rodin, které by se ujaly syrských sirotků, má iniciativa Češi pomáhají. Na svém Facebooku v pondělí zveřejnila, že další lidé nabídli hlídání dětí nebo doučování. To, aby Česká republika přijala 50 syrských sirotků, navrhla lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová. Premiér Andrej Babiš (ANO) to striktně odmítá.

Foto: Alex Švamberk , Novinky

Zničené centrum syrského Aleppa

Článek

„Disponujeme seznamem více než 50 rodin, které projevily ochotu přijmout syrské děti mezi sebe. Další lidé nabízejí jinou formu podpory - výlety, svátky, doučování, odbornou psychologickou pomoc,“ uvedla iniciativa.

Podle jejích představitelů je připraven i státní aparát. Jediné, co podle iniciativy chybí, je politické rozhodnutí, na jehož základě by se Česká republika mohla postarat o „dvě třídy“ dětí utíkajících před válkou.

„Bohatá a sebevědomá země se silnou tradicí pomoci slabým a bezmocným by něco takového měla dokázat,“ zdůraznila iniciativa.

Premiér Babiš v rozhovoru pro Právo odmítl přijmout byť jediného sirotka. [celá zpráva]

Vysloužil si za to kritiku opozičních politiků. Rozdílný názor má i Babišův koaliční partner - ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). [celá zpráva]

Filipi se Babiše zastala

Babiš v pondělí novinářům řekl, že má obavu, že celý návrh je pouhé "plácnutí do vody". "Paní Šojdrová se chtěla zviditelnit, i její vlastní strana ji v tom nepodpořila. Ona navštívila nějaký ostrov a přišla s tou myšlenkou. Myslím, že vychází z věcí, které možná nejsou reálné," konstatoval premiér.

Babiše se podle informací Novinek zastala česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi. Premiérovi napsala, že v přesunu sirotků do kulturně a sociálně odlišné země nevidí smysl. Podle ní je daleko významnější pomáhat na místě, což Česko činí v rámci humanitární a rozvojové spolupráce.

Reklama

Výběr článků

Načítám