Hlavní obsah

Sobectví a buranská politika. Babišova slova o sirotcích některé politiky nadzvedla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postoj premiéra Andreje Babiše, že Česká republika nepřijme žádného uprchlíka, ani 50 sirotků ze Sýrie, kritizovali opoziční politici a nesdílí jej ani šéf koaliční ČSSD Jan Hamáček. Podle něj by se Česko o 50 dětí, které ve válce přišly o rodiče, zvládlo postarat.

Foto: David W Cerny, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

Babiš o odmítavém postoji k přijetí byť jediného migranta hovořil v rozhovoru pro sobotní Právo. [celá zpráva]

Hamáček připomněl, že Česko tento týden darovalo více než 200 miliónů korun na nákup hlídkových lodí pro libyjskou pobřežní stráž a je proti povinným kvótám na rozdělování migrantů.

„Zcela jistě bychom ale jako desetimiliónová země zvládli nabídnout nový domov 50 dětem, které ve válce v Sýrii ztratily rodiče...,” uvedl na svém Twitteru.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek míní, že padesát syrských sirotků jistě nalezne domov někde jinde.

„My ale říkáme celému světu, že jsme nelidští. Kráčíme dobrovolně do izolace a opovržení. Na tuhle hloupou a buranskou politiku těžce doplatíme. Bohužel zcela zaslouženě,” napsal na Twitteru. Jeho stranický kolega Jaromír Štětina uvedl, že soucit je pragmatická kategorie, a pokud z něj politici nevycházejí, nastávají škody. „Škody například způsobí izolace a opovržení ze strany jiných zemí EU vůči Česku,” dodal.

Předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek na Twitteru napsal, že místo hodnot jako soucit a pomoc bezmocným nastupuje sobectví a bezohlednost.

Předseda poslanců STAN Jan Farský označil Babiše za mocichtivého bezskrupulózního ubožáka. „Pro Evropu je větším ohrožením než uprchlíci,” dodal.

Babiš uprchlíky odmítá dlouhodobě. Na konci srpna při jednání se svým italským protějškem Giuseppem Contem uvedl, že Česká republika nepřijme v rámci přerozdělování uprchlíků ani jednoho. Řešením migrační otázky je podle něj kombinace finanční podpory státům, jako je Itálie, zemím severní Afriky a také těm africkým státům, odkud migranti přicházejí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám