Hlavní obsah

Na Dny NATO dorazilo za dva dny 220 tisíc lidí

Ostrava

S obrovským zájmem veřejnosti se setkal další ročník Dnů NATO a Dnů vzdušných sil Armády ČR, který se během obou víkendových dnů konal v areálu mošnovského letiště. Jen v sobotu do areálu přišlo podle organizátorů zhruba 95 tisíc lidí, v neděli pak ještě více. Celkem tak akci navštívilo 220 tisíc lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Slavnostní průlet letadelVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Zatímco minulý ročník výrazně poznamenal déšť, který se projevil na návštěvnosti, letos pořadatelům počasí přálo a po ranním sobotním dešti se vyčasilo. Krásné počasí pak panovalo až do nedělního večera. „Dny NATO tak potvrdily svou pozici největší bezpečnostní akce v Evropě,“ uvedli organizátoři.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Polská letecká skupina Bílo-červené jiskry na Dnech NATO

Letošní ročník pořadatelé zasvětili 100. výročí založení Československa. Po oba dny byl k vidění pietní průlet dvou desítek bojových letounů. Jako zlatý hřeb působivého průletu, který trval téměř patnáct minut, bylo avizováno vysypání symbolických 200 tisíc květů vlčích máků.

Část diváků ale mohla být v sobotu trochu zklamána. Květy byly tak malé, že téměř nebyly vidět, navíc padaly mimo areál. Navíc jich letadlo vypustilo pouhou pětinu z avizovaného počtu. Letoun Bronco totiž nemohl v pátek kvůli špatným podmínkám přistát v Mošnově, a tak v sobotu letěl z Prahy, ale vlčí máky byly ve skladu v Ostravě.

Pořadatelé je proto mohli použít až v neděli, kdy byl již efekt podstatně silnější.

Celkem se na mošnovském letišti prezentovaly armády a bezpečnostní složky z dvaceti zemí, které předvedly nejenom techniku, ale také dynamické ukázky svých schopností.

Reklama

Výběr článků

Načítám