Hlavní obsah

Indický prezident Kovind se na Hradě setkal se Zemanem, byla podepsána memoranda o spolupráci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Indický prezident Ram Nath Kovind byl v pátek s vojenskými poctami uvítán na Pražském hradě. S českým prezidentem Milošem Zemanem jednal například o spolupráci v obchodu či vojenství. Po setkání bylo podepsáno několik memorand, mimo jiné o zrušení diplomatických víz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském Hradě indického prezidenta Ram Nath Kovindu

Článek

Účastníci jednání indické a české delegace po setkání obou státníků podepsali dohodu o zrušení víz pro držitele diplomatických pasů a memorandum o spolupráci ve vědě a výzkumu. Jednání se za českou stranu zúčastnili ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) a ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO).

Kovind s manželkou přijel na Hradčany v 10:30, na prvním hradním nádvoří na ně čekala nastoupená čestná jednotka Hradní stráže. Hlava druhého nejlidnatějšího státu světa zavítala na Pražský hrad po 22 letech.

Kromě jednání se Zemanem bude mít Kovind během dne příležitost mluvit také s premiérem Andrejem Babišem či předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (oba ANO). Vondráček sdělil, že s indickým prezidentem a s jeho delegací, ve které budou i poslanci indického parlamentu, bude diskutovat mimo jiné o tom, jaké smlouvy by měly oba parlamenty dojednat.

"Abychom lépe spolupracovali v průmyslu, ve vědě a ve výzkumu. Věřím, že jejich aktivity a rostoucí počet indických turistů ve střední Evropě je i příležitostí podpořit přímé letecké spojení z Indie k nám do České republiky," uvedl Vondráček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman přijal v pátek 7. září 2018 na Pražském Hradě indického prezidenta Ram Nath Kovindu

Odpoledne se indický prezident společně s českou ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou zúčastní česko-indického obchodního fóra. Mediální zástupce kopřivnické společnosti Tatra Trucks Jaroslav Martínek v pátek sdělil, že na setkání podnikatelů zástupci firmy podepíšou v Praze strategické memorandum o porozumění s indickým výrobcem BEML (Bharat Earth Movers Limited). Tatra Trucks tak podle něj potvrdí pozici strategického partnera indického ministerstva obrany, které BEML zřizuje.

V sobotu má Kovind podle indické ambasády v plánu návštěvu Univerzity Karlovy, kde se setká s indickými studenty a českými indology. Prohlédne si také laserové centrum v Dolních Břežanech a Strahovský klášter. Návštěvu v ČR ukončí v neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám