Hlavní obsah

„Odešla žena, zmizely prachy.“ Paroubek s přítelem vysvětlovali milióny v sejfu

Právo, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý premiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek na tiskové konferenci vysvětloval půjčku ve výši 3,5 miliónu korun od podnikatele Petra Michka. Peníze měl podle Radiožurnálu uloženy doma v trezoru. Část této sumy byla podle rozhlasu v dolarech. Podle Michka mu Paroubek řekl: „Odešla mi žena, zmizely mi prachy.“

Záznam: Tisková konference Jiřího Paroubka a Petra MichkaVideo: Novinky

 
Článek

Paroubek novinářům řekl, že k 3,5 miliónu korun od Michka a dalšímu 1,5 miliónu v Paroubkově bankovním sejfu měl přístup pouze on a jeho žena Petra. Celkem tak pět miliónů korun podle Paroubka zmizelo ze sejfu poté, co od něj Paroubková, s níž se momentálně rozvádí, odešla. Dodal, že půjčku si u Michka odpracovává.

Paroubek nepřímo řekl, že peníze ze sejfu odnesla jeho manželka. „Duch svatý to nebyl,“ nadhodil expremiér s tím, že on peníze ze sejfu neodnesl. Trestní oznámení však podávat nehodlá, protože je podle něj neetické soudit se s matkou jeho dcery. Předpokládá, že věc se vyřeší v rámci rozvodového majetkového vyrovnání.

Advokát Paroubkové Andrej Lokajíček se k výrokům, které na konferenci zazněly, nechtěl vyjadřovat s tím, že k tomu zatím nemá od klientky mandát.

Nelegální miliónové příjmy? 

Paroubkovy příjmy a finance se dostaly do středu zájmu poté, co Paroubková, minulý týden v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že její manžel měl nelegální miliónové příjmy. [celá zpráva]

Podle Paroubka, který nyní kandiduje s podporou ostravských soc. dem. do Senátu, měly být peníze použity na burzovní operace, které spolu s Michkem plánovali. Michek podle něj peníze v menších částkách vybral z účtu, převedl na dolary a uložil v Paroubkově sejfu. Pak je prý chtěli v menších částkách vložit zpět na účet a investovat na burze.

Foto: Novinky

Petr Michek a Jiří Paroubek na tiskové konferenci.

Půjčku, kterou stvrdili směnkou, Paroubek s Michkem prý dohodli na společné dovolené v domě Paroubkových v Řecku na konci léta 2016. Poté, co peníze ze sejfu zmizely, se Paroubek Michkovi zavázal, že si půjčku u něj odpracuje formou poradenství při investování na finančních trzích. „Já mu radím s investováním na finančních trzích a od chvíle, kdy ty peníze investoval, a od doby, co mu radím, se mu podařilo vydělat 1,1 miliónu korun,“ popsal dále svůj postup řešení expremiér.

Michek, který stejně jako Paroubek momentálně kandiduje Senátu a považují se za blízké přátele, během posledních pěti let vydělal a zdanil 22,5 miliónu korun. Peníze pro Paroubka vybíral na několikrát od září do prosince v roce 2016.

„Neměl jsem naráz k dispozici čtyři milióny korun, takže jsem je stahoval ze svých aktivit. A tím, jak skákal kurz dolaru, tak mi Jiří Paroubek dobře radil, kdy je dobré ty dolary nakoupit. Já jsem si dal tu práci, že jsem jezdil do směnáren, protože je tam lepší kurz než v bance,“ popisoval Michek.

Foto: Petr Horník, Právo

Expremiér Jiří Paroubek vysvětluje miliónové částky v sejfu.

„Vždy jsem si počkal na vhodný kurz a dal na doporučení Jiřího, a tímto způsobem jsem vydělal dalších devět tisíc dolarů. Potom jsem peníze předal Jiřímu nikoliv do domácího sejfu, ale bankovního, odkud prostě zmizely,“ doplnil Paroubkův blízký přítel. Podle něj se poté Paroubek zachoval jako chlap. „Přišel za mnou a řekl: Odešla mi žena, zmizely mi prachy,” uvedl Michek.

Zároveň tak odpověděl na otázku, proč peníze k burzovním investicím vybíral z účtu a předával je ve fyzické podobě Paroubkovi. Obchodování na burze ale probíhá v elektronické podobě, jak již dříve upozornil hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Ekonom: Nestandardní způsob

Podle hlavního ekonoma společnosti BH Securities Štěpána Křečka je postup, který zvolili Paroubek s Michkem, že peníze postupně vybírali a ukládali do bankovního sejfu, nestandardní.

„Volba hotovostního způsobu je z mnoha ohledů náročná, její hlavní výhoda je to, že ty transakce v hotovosti nejsou zpětně dohledatelné, takže tam nevěřím na nějaké kurzové výhody, protože zpravidla, pakliže jsou ty peníze převáděny fyzicky, tak ty kurzy jsou většinou horší, než když jsou ty peníze měněny v elektronické podobě. Takováto metoda je tedy nestandardní,“ vysvětlil Křeček s tím, že české zákony to ale dovolují.

Uložení peněz v sejfu si je podle něj možné vysvětlovat tak, že si Paroubek s Michkem potřebovali ještě dořešit potenciální výnosy a rozhodli se peníze zaparkovat do sejfu.

„Je to ale zvláštní, když tam byla směnka, peníze se mohly nechat třeba u právníka,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám