Hlavní obsah

Chceme dobýt Prahu, věří si Piráti

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do finální fáze podzimní kampaně se v úterý zapojili piráti, kteří sebevědomě hlásí, že chtějí dobýt hlavní město.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš (vlevo) a lídr pražské kandidátky Zdeňek Hřib

Článek

„Náš cíl je udělat lepší výsledek než v parlamentních volbách. Chceme vyhrát volby v Praze a dalších krajských městech,“ uvedl v úterý při zahájení pirátské kampaně předseda strany Ivan Bartoš. Piráti postavili 165 kandidátek po celé ČR, do zastupitelstev měst a obcí kandiduje za stranu, která se loni dostala poprvé do parlamentu s jedenácti procenty.

Piráti slibují transparentní fungování radnic díky digitalizaci. „„Máme proto letos v programu čtyři základní pilíře: transparentní a profesionální radnici, digitální metropoli, čisté a zdravé město a služby pro moderní rodinu,“ řekl pirátský kandidát na primátora Prahy Zdeněk Hřib. „Jsme na prahu změny. Dokážu řídit město s čistým štítem,“ dodal.

Na zahájení se představili i další lídři kandidátek v jednotlivých městech. Kandidát na primátora Plzně Pavel Bosák například označil současné vedení města za slabé a neschopné. „Jsou to stále stejné tváře se stejnými střety zájmů a klientelistickými vazbami. Už žádné kšefty na radnici bez souhlasu voličů,“ hřímal Bosák, který slibuje v městské dopravě wi-fi zdarma a bonusy v podobě lístků do kulturních zařízení.

První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová mluvila také o řešení nedostatku dostupného bydlení v Praze. „Zasadíme se o to, aby nevyužívané byty šly co nejdřív k lidem,“ řekla Richterová. Piráti toho chtějí dosáhnout pomocí digitalizace stavebního řízení a regulací Airbnb.

S komunisty a SPD nepůjdou

Předseda Bartoš odmítl povolební koalice s SPD a KSČM, pro koaliční spolupráci budou rozhodující konkrétní personálie. „Po minulých komunálních volbách jsme jasně řekli, že odmítáme jakoukoliv koalici s pražskými kmotry. S nimi nemůžeme rozhodovat, jde o politickou bezúhonnost,“ uvedl Bartoš.

Pirátům vlilo krev do žil nedávné šetření TNS Kantar, jehož volební model tentokrát jako jednu ze sociodemografických voličských skupin zahrnuje i pražské voliče, a u nich by Piráti mohli dostat až 21 procent.

Analytik Pavel Ranocha nicméně pro Právo upozornil, že testovací skupina pražských voličů byla příliš malá na to, aby se z ní daly dělat závěry. „Jde o zhruba patnáct procent z celkového vzorku, tedy přibližně sto deset lidí, a tam je výběrová chyba velká,“ řekl Právu.

Reklama

Související články

Pirát Bartoš: Chceme řídit Prahu

Politika vlády Andreje Babiše (ANO) je stejná, jaká tu byla v uplynulých téměř třiceti letech, řekl v rozhovoru pro Právo předseda strany Ivan Bartoš. Piráty...

Výběr článků

Načítám