Hlavní obsah

Poche působí na ministerstvu negativně, ministrem nebude, tvrdí Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Působení europoslance Miroslava Pocheho na ministerstvu zahraničí je velmi negativní, prohlásil premiér Andrej Babiš v nedělním diskusním pořadu televize Prima. Ministerský předseda je přesvědčený, že Poche se ministrem nestane. Problém ale podle jeho slov musí vyřešit sociální demokracie a odklad, který ČSSD avizovala je podle něj nešťastný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec za ČSSD a kandidát na ministra zahraničí Miroslav Poche

Článek

„Působení pana Pocheho je velice negativní, je jasné, že on nebude ministrem,” uvedl Babiš s tím, že je nepřijatelné, aby se Poche někdy na ministerstvu choval, jako by ministrem byl.

„Je potřeba mít plnohodnotného ministra zahraničí, ale takového, který se ztotožňuje s našimi názory, naší politikou,“ prohlásil Babiš. Osoba nominanta Miroslava Pocheho to podle jeho názoru není.

Je to pouze pokračování tlaku, který na mě vytváří Andrej Babiš, Vojtěch Filip nebo okolí pana prezidenta.
Miroslav Poche

„Čekám, že sociální demokraté přijdou s novinkami,“ uvedl Babiš s tím, že má už dlouho pocit že ČSSD navrhne do ministerského křesla někoho jiného, je ale otázka, kdy tak učiní.

Babiš vnímá složitou situaci v sociální demokracii. Páteční odklad řešení sporu o nominaci Pocheho až do doby po volbách má za nešťastnou, nicméně to je podle něj ze strany ČSSD slib nějakého řešení.

Hamáček: Bez komentáře

Předseda ČSSD Jan Hamáček nebude Babišovu kritiku Pocheho komentovat. Zopakoval, že řešení sporu oznámí v druhé půli října, do té doby bude dle svých slov jednat, a to i s premiérem.

Sám Poche výtky vnímá jako součást dlouhodobého tlaku. Zmínil souvislost s údajnou snahou Babiše prosadit do diplomacie vysloužilé politiky ANO. Podle něj by měl Babiš ctít koaliční smlouvu. Poche ČTK řekl, že cítí velkou podporu ze sociální demokracie.

„Je to pouze pokračování toho tlaku, který na mě vytváří Andrej Babiš, Vojtěch Filip nebo okolí pana prezidenta,” dodal s tím, že od Babiše nezaznamenal osobně žádnou výtku, ačkoli se potkali během nedávné porady s velvyslanci.

Poche s funkcí počítá

Hamáček v pátek po zasedání širšího vedení ČSSD oznámil, že chce spor o nominaci Pocheho řešit až po komunálních a senátních volbách, které budou 5. a 6. října. Téma by podle něj mohlo poškodit kampaň ČSSD, která má být pozitivní. Řešení by podle Hamáčka mělo být jasné ve druhé polovině října. Poche předpokládá, že se v budoucnu ministrem zahraničí stane.

Pocheho odmítl jmenovat do funkce ministra zahraničí prezident Miloš Zeman. Resort proto provizorně vede předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Europoslanec ovšem na ministerstvu od 11. července letošního roku pracuje na částečný úvazek jako politický tajemník. Jeho funkce není zakotvena ani v ústavě, ani ve služebním zákoně. Poche svoji funkci přirovnal k pozici náměstka, který se zodpovídá přímo ministrovi Hamáčkovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám