Hlavní obsah

Stát prověřuje podezřelé smlouvy Nemocnice na Homolce, jde o 400 miliónů

Právo, Matěj Říha, Adéla Jelínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prověřování hospodaření pražské Nemocnice Na Homolce se dostalo do další fáze. Finanční úřad se začal zabývat možným závažným porušením rozpočtové kázně ve výši zhruba 400 miliónů korun, na které upozornila hloubková kontrola ministerstva zdravotnictví. Závěry auditu před časem zveřejnilo Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pokud úředníci potvrdí výsledky kontroly, podle kterých nemocnice použila neoprávněně peníze ze státního rozpočtu, bude muset instituce část peněz nebo celou sumu, tedy 400 miliónů, vracet. Částka by se mohla navýšit také o penále. Finanční úřad by měl podle informací Práva o případné sankci rozhodnout během několika málo týdnů.

„Šetření zatím probíhá, takže se nemůžeme vyjadřovat k případné sankci nebo k její případné výši,“ řekla Právu mluvčí pražského finančního úřadu Miroslava Bardonková.

Ministerstvo zdravotnictví vyčká na výsledky kontroly, trestní oznámení kvůli závěrům auditu v tuto chvíli neplánuje. „Ministerstvo vyčká na rozhodnutí finančního úřadu a zároveň na výsledek vlastního právního posouzení, které nyní provádí. Následně bude rozhodnuto o dalším postupu,“ potvrdila Právu mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Platí smlouvy?

Finanční úřad se zabývá zjištěním kontrolorů, podle kterých nemocnice v posledním roce uzavřela velké množství neplatných kontraktů, a její dceřinou společností Holte Medical. Objednávky zboží od dceřinky totiž byly zveřejněny v registru smluv bez uvedení počtu objednaných kusů, a nevyplývalo tak z nich, za jakou jednotkovou cenu byl konkrétní materiál nakoupen.

Podle auditorů spočívá pochybení v tom, že nebylo zveřejněno plné znění smluv. Tím pádem je považují za neúčinné a měly by být od začátku zrušeny. Podle občanského zákoníku by se přitom plnění na základě neúčinných smluv mělo vypořádat jako bezdůvodné obohacení.

Nemocnice ale takové úvahy odmítá. Je přesvědčena, že smlouvy byly v registru zveřejněny podle právních předpisů, i když v nich chybí třeba jednotkové ceny nakoupených věcí. Nemocnice se bránila, že ceny jsou předmětem obchodního tajemství, a pokud by je zveřejnila, mohla by se stát terčem žalob ze strany dodavatelů. Takovou obhajobu označili kontroloři za „irelevantní“.

Homolka má s finančním úřadem, potažmo placením sankcí již zkušenosti. V roce 2015 musela nemocnice na pokutách zaplatit 58 miliónů korun. Pokuta se týkala období let 2011 až 2013.

Za stejné období chtěli kontroloři nemocnici pokutovat ještě jednou. Navrhovali tentokrát sankci ve výši tří miliard. Nemocnice podle úředníků obcházela zákon o veřejných zakázkách, jelikož pořizovala veškerý zdravotnický materiál přes Holte Medical. Obří sankci se ale nakonec nemocnice ubránila odvoláním.

Trestně stíhaná likvidátorka nevadí

Holte Medical se dostala do likvidace až loni v lednu. Její činnost ale, dle auditorů poslední kontroly, management nemocnice i přes naléhání ministerstva zdravotnictví neutlumoval. Likvidaci firmy, po které má zbýt majetek v řádech desítek miliónů korun, ale dodnes vede trestně stíhaná likvidátorka Jaroslava Dlabolová. Ta je obviněná z krácení daní. Kvůli obvinění jí ministerstvo spravedlnosti pozastavilo činnost insolvenční správkyně.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) Právu napsal, že odvolání Dlabolové je v pravomoci ředitele nemocnice Josefa Vymazala. Ten však před nedávnem Právu sdělil, že všechny kroky konzultuje právě s ministrem.

Podle Vojtěcha by se odvoláním likvidátorky prodloužil proces samotné likvidace Holte Medical. „Pro mě je především důležité, aby definitivní likvidace Holte Medical proběhla co nejdříve,“ uvedl.

Podobně se v minulosti vyjádřil také bývalý ředitel nemocnice Ivan Oliva, který likvidátorku do funkce jmenoval pouze tři dny před tím, než jí ministerstvo spravedlnosti pozastavilo kvůli jejímu stíhání činnost insolvenční správkyně.

Nemocnice se k situaci kolem Dlabolové nechtěla vyjadřovat. Její mluvčí Martina Dostálová pouze odkázala na dřívější stanovisko nemocnice o tom, že věc je v „řešení“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám