Hlavní obsah

Trikolory i papírové tanky. Lidé si připomněli vpád vojsk Varšavské smlouvy

Právo, Novinky, mh, jr, bož, orh, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po celé republice si v úterý lidé připomínali padesáté výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem, k němuž došlo v roce 1968.

BEZ KOMENTÁŘE: Připomínka srpna 1968 v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Na brněnském Jakubském náměstí se od úterního odpoledne konal vzpomínkový happening. Vzpomínání na začátek okupace se stalo také příležitostí vyjádřit názory na současnou politickou situaci nebo si jen tak popovídat u piva.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vyzdobena byla i budova někdejšího sídla ČST v Brně.

Kdo chtěl, mohl si za 200 korun koupit tričko s logem 21. srpna 1968, vyrobit si z papíru vlastnoručně holubičku nebo si připnout na oděv trikolory, které se zde rozdávaly. Výzdobu dostala i budova někdejšího brněnského sídla Československé televize.

Foto: Miroslav Homola, Právo

K zakoupení bylo na brněnském Jakubském náměstí i vzpomínkové tričko.

Prostějov vzpomínal na krvavou neděli

Oběti okupace Československa v srpnových dnech 1968 si připomněli i obyvatelé Prostějova. Do historie města se zapsala především neděle 25. srpna, která je známá jako „krvavá neděle“. Tehdy byli sovětskými vojáky zastřeleni tři lidé, dalších devět bylo zraněno.

BEZ KOMENTÁŘE: Připomenutí okupace z roku 1968 v ProstějověVideo: Jiří Růžička, Právo

Večer 25. srpna 1968 po 20. hodině se přímo centrem města valila kolona tanků a obrněných vozidel se sovětskými vojáky, kteří byli dezorientováni a hledali cestu z Olomouce do Brna. Střelba s tragickými následky trvala zhruba dvacet minut.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Před budovu rozhlasu v Českých Budějovicích znovu přijely tanky, tentokrát však z papíru.

Několik set lidí si připomnělo okupaci ze srpna 68 v centru Českých Budějovic. Akce, kterou pořádá sdružení Společně udržme demokracii a klub K 2, začala před 18. hodinou před budovou Českého rozhlasu v ulici U Tří lvů. Jako před půl stoletím tam přijely tanky, tentokrát však papírové.

Zajímavostí bylo, že sovětská vojska nemohla budovu rozhlasu dlouho najít, protože na ní byl nápis mateřská škola. „Určitě jsem se dozvěděla i podrobnosti o tom, jak vtrhla do Budějovic okupační vojska, které jsem neznala. Myslím, že i taková smutná výročí bychom si měli připomínat jako ponaučení. Byl to zločin na našem národu,“ podotkl jedna z návštěvnic Marie Tichá.

Akce pokračovala například zdobením papírových tanků na Sokolském ostrově a zakončí jí promítání prvního dílu trilogie Hořící keř v klubu K 2.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Křest knihy na nádvoří karlovarského muzea v režii ředitelky Olgy Zubačové, autora Jana Nedvěda a patrona publikace Lva Havlíčka (vlevo).

Karlovarské muzeum vydalo k výročí 50. let od invaze vojsk Varšavské smlouvy publikaci svého historika Jana Nedvěda nazvanou Neskloníme hlavy. Události roku 1968 v Karlových Varech. V den výročí proběhl v muzeu křest této stopadesátistránkové knihy, která kromě textu plného faktů a vzpomínek pamětníků přináší rovněž obrazovou přílohu.

Ještě před tím asi padesát lidí prošlo průvodem Karlovými Vary, kterým si připomněli 50. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Před Generálním konzulátem Ruské federace zazněly krátké projevy a hudba Karla Kryla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám