Hlavní obsah

V Holešově museli Sověti otočit hlavně tanků, do kasáren se nedostali

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holešov

Hlavně tanků namířené na kasárna v Holešově na Kroměřížsku 21. srpna 1968 nepřiměly tehdejší velitele ani o píď ustoupit. Tehdejší výsadkový pluk zvláštního určení patřil zřejmě k jednomu z mála útvarů v tehdejším Československu, kam okupační vojska v srpnu ani později nevstoupila. Utvořila se tu i zvláštní rota, která měla být údajně vyslána osvobodit zadržovaného Alexandra Dubčeka a další představitele státu.

V Holešově zavzpomínali na srpen 1968 veteráni zvláštního výsadkového pluku.Video: Jiří Růžička, Právo

 
Článek

Na události z roku 1968 přišli v úterý zavzpomínat do Holešova desítky výsadkových veteránů. Někteří ve vzpřímené chůzi, jiní již opatrnější chůzí s hůlkou, tváře poznamenané vráskami, ale v očích plamínky odhodlání i hrdosti.

Foto: Jiří Růžička, Právo

V Holešově zavzpomínali na srpen 1968 veteráni zvláštního výsadkového pluku

„Byli jsme 7. výsadkový pluk zvláštního určení, nespadali jsme pod velení armády, ale pod zpravodajskou správu. Žádné instrukce nepřišly, tak velitel udělal opatření na svou pěst, a to především kruhovou obranu kasáren, vojáci byli rozmístěni s kulomety a pancéřovými pěstmi,“ zavzpomínal nadporučík v záloze Josef Bartošek, který byl v srpnu 1968 v kasárnách v Holešově velitelem průzkumné skupiny.

Velitelé zcela odmítli vyjednávat, dokud budou hlavně tanků namířené na kasárna. Sověti tomuto požadavku ustoupili
nadporučík v záloze Josef Bartošek

„Byl jsem například vyslán v civilu a po městě jsme sledovali pohyb sovětských vojsk, chránili jsme některé veřejné objekty ve městě,“ řekl Bartošek. Z kasáren vyjel i radiovůz, který v horách nedaleko pomáhal přenášet vysílání československého rozhlasu.

Bývalí příslušníci útvaru živě diskutovali, prohlíželi staré fotografie a ochotně se dělili o popis toho, co se dělo před kasárnami. Sovětští důstojníci se podle vzpomínek výsadkářů dožadovali vody. „Tento požadavek byl odmítnut,“ sdělil tehdejší velitel roty Václav Majdr. „Velitelé zcela odmítli vyjednávat, dokud budou hlavně tanků namířené na kasárna. Sověti tomuto požadavku ustoupili,“ uvedl Bartošek.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Veteráni v Holešově

Připomněl, že velitel také poslal do Hostýnských vrchů rychlou rotu 60 mužů, ti se tam ukryli v zemljankách. V případě útoku na kasárna měli tito vojáci vpadnout do týlu Sovětům.

„Pak zazněla myšlenka, že by tito nejlépe vycvičení vojáci dostali za úkol osvobodit Dubčeka a představitele naší vlády. Konkrétní rozkaz ale nepřišel, dozvěděl jsem se to až později. Ovšem můj názor je, že to bylo nereálné,“ řekl Bartošek.

Veteráni na shromáždění uctili památku těch, kteří se dneška nedočkali. Srdečně potleskem přivítali i svého bývalého náčelníka štábu pluku Jiřího Dufka.

Reklama

Výběr článků

Načítám