Hlavní obsah

Nevyhrožujte pořád, vzkázal Babiš zdravotnickým odborům

• Aktualizováno
Právo, tin

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) na pátečním tiskovém brífinku rázně odmítl rozhodnutí odborů vstoupit do stávkové pohotovosti. Je to podle něj nátlaková, politická akce. Ministr vyzval odboráře, aby dělali svou práci a začali jednat v nemocnicích o platech zaměstnanců. Premiér Andrej Babiš (ANO) označil jednání odborů za vyhrožování. Řekl, že by měli být spokojeni.

Foto: David W Cerny, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Já s tím zásadně nesouhlasím, postoj odborů pokládám za neopodstatněný. Neodpovídá to realitě,“ řekl na brífinku Vojtěch, podle něhož platy ve zdravotnictví, a zvláště u zdravotních sester, rostou a budou dále růst.

Premiér Babiš se nechal slyšet, že s odboráři nehodlá jednat. „Ředitelé nemocnic nám řekli, že nechtějí plošně navyšovat platy, pro zdravotní sestřičky jsme ale dojednali tolik peněz, že můžou dostat o deset až patnáct procent navýšený plat,” uvedl premiér.

Dodal, že s odbory společně s ministrem zdravotnictví jednal několik měsíců. „A podařilo se nám pro zdravotní personál vytvořit takové podmínky, že by i odboráři měli být spokojeni, a ne pořád vyhrožovat a dělat si tiskové konference,” poznamenal.

Vojtěch: Sestry dostanou 4,7 miliardy

Vojtěch řekl, že bylo ukončeno dohodovací řízení a do českého zdravotnictví půjde dvacet miliard navíc. „Z těch dvaceti jde třináct miliard do nemocnic a z nich 4,7 miliardy dostanou sestry ve směnném provozu. Samy nemocnice říkají, že právě tam je největší problém a odchází nejvíc lidí,“ uvedl Vojtěch na brífinku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch při jednání Poslanecké sněmovny.

„Nechápu odbory, které samy chtěly, aby se ten příplatek zvýšil,“ řekl. Sestry ve směnném provozu by podle něj příští rok měly dostat pět tisíc měsíčně přidáno, sanitáři a ostatní zdravotnický personál si přilepší o dva tisíce.

Odměny lékařů a sester podle Vojtěcha setrvale rostou od roku 2014. „Sestry jsou dnes nejrychleji rostoucí skupina ve zdravotnictví, pokud jde o odměňování, a v příštím roce bude růst pokračovat,“ zdůraznil ministr.

Plošné zvyšování nebude

Návrh odborů zvýšit platy plošně o deset procent odmítl. „My říkáme, že to nepomůže. Neřeší to problém, v každé nemocnici je jiná situace. Navíc by to nezohlednilo kvalitu, kdyby dostali všichni stejně, tak tam není žádná motivace,“ řekl Vojtěch.

Odbory podle něj vstupují do stávkové pohotovosti z pohodlnosti. „Místo toho, aby mě tlačily ke zdi, by měly odbory dělat svou práci a začít jednat o platech zaměstnanců. Za to jsou odboroví předáci placeni. Na mě to neplatí,“ vzkázal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám