Hlavní obsah

S vedrem bojují úřady i firmy, někde lidé dostávají úlevy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se současným horkým počasím se musí vyrovnávat úředníci i zaměstnanci firem. Zejména tam, kde nemají klimatizaci. V některých veřejných institucích proto lidé mohou už od minulého týdne odejít odpoledne z práce o pár hodin dříve než obvykle.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Někde zase mohou úředníci v parných dnech využívat pružnou pracovní dobu. „Takže mohou přijít do práce třeba už na šestou hodinu a odejít dříve. Vždy tak ale musí činit s ohledem na provozní možnosti magistrátu tak, aby byl zajištěn chod úřadu pro klienty,“ řekla Právu mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková.

Obdobný postup jako v Mostě zvolilo také vedení magistrátu v sousedním Chomutově. Jeho zaměstnanci si mohou odpolední hodiny napracovat v chladnějších částech dne.

„Do práce mohou přijít už v půl šesté ráno. U „přepážkových“ úředníků je napracování organizováno tak, aby se nijak nedotklo služeb poskytovaných občanům,“ zdůraznil mluvčí chomutovského magistrátu Tomáš Branda.

S vedrem obtížně bojují i úředníci libereckého magistrátu pracující v budově historické radnice v centru města. Jednotlivé kanceláře a místnosti tu totiž vůbec nejsou klimatizované. „Ti, co mají kanceláře pod střechou, jsou na tom vůbec nejhůře. Okna radnice se navíc musí přes noc zavírat, takže ani není šance, že by se interiér budovy ochladil,“ řekl Právu náměstek libereckého primátora Jan Korytář.

V horku se strážníci častěji sprchují

„Na tropické počasí Městská policie Brno zareagovala několika kroky. Při extrémních teplotách strážníci nemusejí nosit pokrývky hlavy a upraven je i režim přestávek tak, aby je naše hlídky mohly čerpat častěji. Během nich zároveň mají možnost se na služebnách osprchovat,“ uvedl na dotaz Práva mluvčí MP Brno Pavel Šoba.

Vedra, kdy rtuť teploměru šplhala v kancelářích k 33 stupňům, vedla koncem minulého týdne úředníky Městského úřadu v Jičíně k podnětům na vedení tamní radnice. Ta doposud žádné kroky ke zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců úřadu neudělala.

Úředníci požadovali hlavně načas optimálně zkrátit pracovní dobu. „Padl ze strany zaměstnanců takový požadavek. Délku pracovní doby ale zatím neupravujeme. Fungujeme stále stejně,“ prohlásil mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Na alespoň pár desítek minut v klimatizované kanceláři se mohou od pondělí těšit úředníci prvního plzeňského městského obvodu. Tamní „skleník“ moderní radnice má klimatizovaných jen několik místností, pracovníci se v nich nyní střídají – k dispozici mají mimo jiné kancelář starosty, který je na dovolené, nebo zasedací místnost.

Končí už v poledne

„Po dobu veder jsme v těchto prostorách zřídili provizorní pracoviště, zaměstnanci v nich mohou být vždy po nějakou dobu, aby si oddechli od toho vedra a nekolabovali,“ řekla Právu tajemnice úřadu Helena Řežábová.

S tropickými teplotami bojují i zaměstnanci na Krajském úřadu v Plzni. Těm byla ve vedrech mimořádně upravena pevná pracovní doba.

„Služby pro veřejnost se nijak nemění, vždy musí být zajištěna vzájemná zastupitelnost zaměstnanců na všech odborech. Nad běžný rámec byly po budově rozmístěny barely s vodou,“ sdělila Právu Eva Mertlová z oddělení mediální komunikace a marketingu.

Na aktuální velmi teplé počasí reaguje i policie. „Pochopitelně však nelze dopustit, aby vysoké teploty ovlivnily bezpečnostní situaci,“ zdůraznila mluvčí Policejního prezidia Eva Kropáčová. Konkrétní opatření pokaždé nastavuje příslušný velitel.

„V obecné rovině lze hovořit o častějších přestávkách mimo sluneční paprsky na policejních odděleních a služebnách nebo o střídání hlídkové činnosti s administrativní v kratších intervalech,“ popsala Kropáčová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám