Hlavní obsah

Vedro i po setmění. Tropických nocí bude podle meteorologů přibývat

Navzdory tropickým teplotám z posledních dnů bylo letos zatím jen málo tropických nocí, při nichž teplota neklesla pod hranici 20 stupňů Celsia. V dalších dnech meteorologové očekávají, že stanic, které zaznamenají tropickou noc, bude přibývat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Oproti předchozím rokům zaznamenali letos meteorologové zatím výrazně nižší počet tropických nocí. S výjimkou stanice Praha-Klementinum, situované ve vnitřní zástavbě města, kde v letošním roce bylo zaznamenáno šest tropických nocí, se v tomto roce vyskytla tropická noc pouze na dalších čtyřech stanicích, uvádí web ČHMÚ.

Na konci května neklesly v noci teploty pod 20 stupňů v Dolním Bousově na Mladoboleslavsku, v brněnských Žabovřeskách a ve Frýdlantě. V druhé půlce července naměřili meteorologové tropickou noc vedle Klementina i v Teplicích. Zatím poslední tropická noc byla v Klementinu v noci z úterý na středu.

Více tropických nocí i bouřek

„V následujících sedmi dnech se s vysokou pravděpodobností tropické noci alespoň někde objeví, bude to spíše v lokalitách velkých měst, asi ne v otevřeném terénu," řekl v pátek mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

Předpověď na následující dny předpokládá podle ČHMÚ zvyšování počtu tropických nocí.

„Teplý vzduch setrvávající v nevýrazném tlakovém poli nad střední Evropou se bude díky intenzivnímu slunečnímu svitu při zemi stále prohřívat. Zároveň k nám bude ve vyšších vrstvách proudit vlhčí a instabilnější vzduch z východu, který bude vhodným zdrojem pro tvorbu místní přeháňkové a bouřkové oblačnosti,” uvedli meteorologové.

Aktuálně je v platnosti jejich výstraha před vysokými teplotami a nebezpečím požárů, kterou v pátek doplnili i o varování před silnými bouřkami. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám