Hlavní obsah

Česko zasáhnou silné bouřky, varovali meteorologové

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek rozšířil stávající výstrahy před vysokými teplotami a rizikem vzniku požárů o varování před silnými bouřkami. Ty mohou být v sobotu doprovázeny i přívalovými srážkami a krupobitím.

Aktuální radarová data 27.7. 2018 odpoledneVideo: chmi.cz

 
Článek

Silné bouřky se podle meteorologů budou nejprve vytvářet na horách, později i na zbytku území, zejména v Čechách.

„V silných bouřkách očekáváme zejména kroupy a silné nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině, na východě hlavně přívalové srážky s úhrny kolem 35 milimetrů,” uvedli meteorologové.

Bouřky by se měly objevit již v pátek odpoledne. „Spadnout může ojediněle kolem 25 milimetrů, což nesplňuje kritéria pro vydání výstrahy,” upřesnili meteorologové.

Meteorologové připomněli, že nadále platí výstraha před vysokými teplotami. V pátek budou v severozápadní polovině Čech a v sobotu navíc také na jižní Moravě, na severu Plzeňského a západě Pardubického a Královéhradeckého kraje vystupovat na hodnoty mezi 30 a 33 stupni Celsia.

Na severozápadě navíc přetrvává riziko vzniku požárů, které se od neděle pravděpodobně rozšíří i na západ Pardubického a Královéhradeckého kraje.

„Očekávané přeháňky a bouřky v následujících dnech se vyskytnou pouze lokálně a situaci v postižených oblastech výrazně nezlepší,” upozornil ČHMÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám