Hlavní obsah

Pokud Krčál opisoval v bakalářské práci, měl by odejít z vlády, zní z opozice

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

V případě, že ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) opisoval ve své bakalářské práci, měl by rezignovat na svoji funkci. Shodují se na tom lídři opozičních stran.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Krčál

Článek

„Opisování diplomových prací se zdá býti v české politice už spíše takovým evergreenem,” podotkl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Vzhledem k tomu, že pan premiér a jeho vláda vykrádá i opoziční návrhy zákonů, které pak v rámci svého PR prezentuje za své, asi pro něho nebude opisování diplomek problémem,” sdělil Novinkám Bartoš.

Šéf TOP 09 Jiří Pospíšil si rýpnul do toho, že Babiš dlouhodobě mluví o tom, že má vládu odborníků, ale už druhý ministr zřejmě opisoval v závěrečné vysokoškolské práci. „Doufám, že se předseda vlády bude tímto problémem zabývat. Pokud se prokáže, že opisoval, tak by měl odejít,“ uvedl Pospíšil.

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík upozornil na to, že případ ministra Krčála je zcela analogický s případem exministryně Taťány Malé (ANO).

„Pokud odstoupila ona, nevidím důvod, proč Petr Krčál ne. Taťána Malá podle svých vyjádření cítí hořkost a nechápe úplně přesně, proč musela rezignovat. Opačný přístup v případě ministra Krčála by zas byl nepochopitelný pro veřejnost,“ napsal Novinkám Gazdík.

Stejné stránky v bakalářské práci

Podle lídra ODS Petra Fialy by měl Krčál veřejnosti poskytnout věrohodné vysvětlení. „Pokud tak neučiní, je na premiérovi a ČSSD, aby situaci vyřešili. Jde o důvěryhodnost vlády a jejich představitelů,“ komentoval Fiala.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO)

„Vláda je neuvěřitelný slepenec. Za to, kdo s kým vládne, má plnou odpovědnost Andrej Babiš. Precedentní případ tady máme v případě paní ministryně Malé. V případě, že by se podezření prokázala, nezbývá nic jiného, než aby pan ministr odstoupil,“ uvedl předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Podobně reagoval i šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Tato vláda opřená o hlasy KSČM vůbec neměla vzniknout a dostat důvěru. Ryba smrdí od hlavy,” uvedl Bělobrádek s odkazem na trestní stíhání premiéra Babiše, který čelí obvinění kvůli údajnému dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo.

V pondělí vyšlo najevo, že v bakalářské práci nového ministra práce a sociálních věcí je mnoho stránek stejného textu, který dříve napsal jiný autor. V některých kapitolách včetně úvodu jsou celé stránky přímo překlopeny z jiné bakalářské práce, uvedl server SeznamZprávy.cz. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám