Hlavní obsah

Změňte systém zdravotnictví, doporučuje Česku OECD

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemské zdravotnictví funguje celkem dobře, ale systém by se měl přesto změnit, doporučuje Česku Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Závěry v Praze představil generální tajemník organizace Angel Gurría, který se sešel s premiérem Andrejem Babišem (ANO) i dalšími ministry.

Foto: Milan Malíček, Právo

Setkání premiéra Andreje Babiše a generálního tajemníka OECD Angela Gurría.

Článek

Organizace, která sdružuje 36 zemí světa, upozorňuje na nižší efektivitu zdravotnictví z důvodu nedostatečné koordinace. Zmiňuje například to, že lidé nejdříve musí k praktickému lékaři, aby měli přístup k odborné péči.

Zpráva zdůrazňuje, že financování důchodů a zdravotní péče zaujímá více než 43 procent státního rozpočtu. Pro navýšení peněz do zdravotnictví by se měl podle OECD rozšířit záběr povinných odvodů.

Lepší správa nemocnic

Poskytování zdravotní péče by mohlo být podle OECD kvalitnější například i díky lepší správě nemocnic. Organizace také doporučuje snížit roli státu, efektivněji využívat nemocniční péči či navýšit kapacitu lékařských fakult.

„Celkově je zapotřebí lépe vyvážit systém k zajištění větší konkurence mezi poskytovateli zdravotní péče a pojišťovnami a soukromým financováním, aby se zlepšila kvalita, účinnost a snížila se závislost na veřejných financích,“ uvedla OECD, která připravuje hospodářský přehled pro jednotlivé země jednou za dva roky.

„Pro nás je to velice cenný přehled, chceme doporučení a inspirativní návrhy. Jsem potěšen, že ten hospodářský přehled hodnotí ekonomickou situaci velice příznivě,“ komentoval výsledky premiér Babiš.

Česko by také mělo zvážit zvýšení spotřební daně na tabák a alkohol a zavedení daně na slazené nápoje či vysoce kalorické potraviny. Premiér Babiš přitom dlouhodobě mluví o tom, že by snížil DPH na točené pivo.

Problémem je znečištění ovzduší

Jednou za deset let vydává OECD zprávu, která monitoruje životní prostředí. Z té letošní vyplývá, že Česká republika patří k zemím s nejvyšší mírou úmrtnosti v důsledku znečištění ovzduší.

Podle OECD to umocňuje skutečnost, že česká ekonomika klade důraz na uhlí, intenzivní průmyslovou a zemědělskou činnost a rozvoj silniční infrastruktury. Česko by podle organizace mělo vyvinout větší úsilí při snižování emisí ze silniční dopravy.

Výběr článků

Načítám