Hlavní obsah

Demonstrovat před Sněmovnou zakazuje zákon, policie byla v noci připravena zasáhnout

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účastníci demonstrace proti vládě premiéra Andreje Babiše (ANO), která po mnohahodinovém maratónu získala v noci ze středy na čtvrtek důvěru Sněmovny, se z Malostranského náměstí dostali až k hlavnímu vchodu ve Sněmovní ulici. Tam jsou přitom shromáždění zákonem výslovně zakázána. Policie se rozhodla postupovat s maximální zdrženlivostí a nezasahovala.

Premiér Babiš vyšel mezi demonstrantyVideo: Novinky

 
Článek

Zákon o právu shromažďovacím stanoví, že „jsou zakázána shromáždění v blízkosti budov Parlamentu České republiky, a to v místech vymezených v příloze tohoto zákona“.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Demonstranti v Praze před Sněmovnou

V příloze je pak uveden výčet ulic, v nichž jsou demonstrace zapovězeny.

Místa, kde jsou shromáždění zakázána
Sněmovní, Praha 1
U Zlaté studně, Praha 1
Tomášská, Praha 1
Thunovská, Praha 1
Valdštejnské náměstí, Praha 1
Valdštejnská, Praha 1
Zámecká, Praha 1
chodník přiléhající k severní hraně Malostranského náměstí, Praha 1, mezi křižovatkami s ulicí Zámecká, Praha 1, a Tomášská, Praha 1
Letenská, Praha 1, a to v úseku mezi Malostranským náměstím, Praha 1, a křižovatkou s ulicí Josefská, Praha 1
zdroj: příloha k zákonu č. 84/1990 Sb. o právu shromažďovacím

Dříve byly demonstrace výslovně zakázány ve vzdálenosti 100 metrů od budov zákonodárných sborů nebo od míst, kde tyto sbory jednají. Stometrový perimetr zákazu shromáždění nicméně stále platí pro budovu Ústavního soudu.

Záznam: Demonstrace před Poslaneckou sněmovnouVideo: Novinky.cz, ČTK, .

„Policie volila strategii maximální zdrženlivosti. Byli jsme v případě potřeby připraveni k zákroku, nicméně jednání účastníků demonstrace nedosahovalo takové intenzity, která by zákrok opodstatnila s ohledem na případná rizika, která by s sebou zákrok proti davu nesl,“ okomentoval postup policie mluvčí policejního prezidia Josef Bocán.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám