Hlavní obsah

Velehrad vystavil ostatky svaté Ludmily

Právo, Aleš Fuksa
Velehrad

Svatá Ludmila se po mnoha staletích vrátila na Velehrad. Jeden z nejvzácnějších skvostů Svatovítského pokladu, lebka babičky svatého Václava, byla po dobu Dnů lidí dobré vůle uložena v kapli baziliky u hrobu olomouckého arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana.

BEZ KOMENTÁŘE: Velehrad vystavil ostatky svaté LudmilyVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Svatá Ludmila, světice, kněžna, babička a vychovatelka svatého Václava je ženou, která stojí na počátku křesťanské identity našeho národa, české státnosti i výchovy k pravdě a lásce,“ řekl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

V letošním roce si Česká republika připomíná 100 let vzniku Československa a 25 let od zasvěcení národa Panně Marii na Velehradě. „Svatá Ludmila obě výročí propojuje a letos se po mnoha staletích vrátí na posvátný Velehrad,“ sdělil arcibiskup. Poutníci tak měli ojedinělou možnost uctít lebku sv. Ludmily přímo v kapli baziliky.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Návštěvníci na Velehradě měli výjimečnou příležitost vidět vystavenou lebku svaté Ludmily.

Sv. Ludmila je po staletí vnímána jako matka národa. Stojí u kořenů české státnosti, její manžel, kníže Bořivoj, je první historicky doložený Přemyslovec. Podle tradice přijala křest na posvátném Velehradě z rukou moravského arcibiskupa svatého Metoděje spolu se svým manželem.

„Podle legendy od svatého Metoděje obdržela kovový reliéf byzantského původu s vyobrazením Panny Marie, který poté darovala svatému Václavovi,“ přiblížil tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Slavnostní mši celebroval kardinál Dominik Duka.

Podle Graubnera jsou Velehrad, svatá Ludmila a svatý Václav po staletí duchovně propojeni. „Zde začal nový život sv. Ludmily pramenící ze křtu a pokračoval v Čechách. Právem je sv. Ludmila první českou světicí – ženou. Těším se, že ji budeme moci znovu přivítat na Velehradě a připomenout si, co vše v roli manželky, matky, babičky a vychovatelky pro náš národ často spíše skrytě učinila,“ dodal Graubner.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Na slavnostní bohoslužbu na Velehradě dorazily stovky lidí.

Kromě výjimečných akcí je tato vzácná relikvie vystavena k uctění pouze jeden den v roce, a to na svátek svaté Ludmily 16. září na Pražském hradě. Po zbytek roku jsou ostatky uloženy v pokladnici svatovítské katedrály na čestném místě v blízkosti lebky svatého Vojtěcha a svatého Václava.

Dny lidí dobré vůle se na Velehradě u Uherského Hradiště konají tradičně 4. a 5. července. Vyvrcholily ve čtvrtek dopoledne na nádvoří před bazilikou Slavnostní poutní mší svatou, jejímž hlavním celebrantem byl kardinál Dominik Duka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám