Hlavní obsah

Stáčení tachometrů bude trestné, poslanci schválili i výhody pro ekologická auta

Majitelé vozů s elektrickým či vodíkovým pohonem budou moci požádat o vydání registračních značek označených EL. Ty by jim v budoucnu mohly přinášet některé úlevy. Sněmovna to v pátek schválila v rámci novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která řeší i stáčení tachometrů a fungování STK. Předloha zamíří do Senátu.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Stav tachometru – ilustrační foto

Článek

Norma primárně řeší zejména fungování stanic technické kontroly a měření emisí. V případě stanic technické kontroly novela zejména zruší zákaz jejich propojení s autoservisy nebo s prodejci vozidel. V souladu s unijní úpravou stanoví, že kontrolní technici u technických i emisních kontrol nebudou moci být odměňováni způsobem, který by je motivoval ke zkreslování výsledků prohlídek.

Zavedení ekologických dopravních značek prosadil Martin Kolovratník (ANO). Vozidla, která by je měla, by podle něho do budoucna mohla například využívat vyhrazené jízdní pruhy a mít snazší vjezd do městských center. Motoristé by za tyto automobily nemuseli platit za dálnice. Za graficky odlišenou registrační značku by se také nehradil poplatek.

V případě vzniku kolon budou řidiči muset uvolnit prostor mezi levým a přiléhajícím jízdním pruhem, nikoli pravým pruhem. Změna, kterou přichystalo ministerstvo dopravy, se do novely dostala na podnět hospodářského výboru. Změna v řazení aut v koloně má zajistit, aby pravidla pro vytváření průjezdu byla v Česku stejná jako v ostatních evropských zemích.

Připomínka blížící se návštěvy STK

Sněmovna schválila také návrh Martina Kupky (ODS), podle něhož bude stát informovat vlastníky vozidel, že jim za dva měsíce skončí platnost technické kontroly. Bude se to ale týkat jen motoristů, kteří mají zřízenu datovou schránku, zpráva jim přijde jejím prostřednictvím. Úprava by měla předejít situacím, kdy se o propadlé technické způsobilosti vozu řidiči dozví třeba až při policejní kontrole.

Vládní předloha stanoví, že měřit množství vypouštěných výfukových zplodin u vozidel budou moci nadále už existující samostatné stanice měření emisí. Předpokládá, že po uplynutí pětiletého přechodného období budou všechny stanice technické kontroly poskytovat i tuto službu jako součást jednotné technické kontroly vozidel.

Za stáčení tachometrů pokuta až půl miliónu

Novela má také ztížit stáčení počtu ujetých kilometrů, zakáže měnit záznamy na počítadle ujeté vzdálenosti. Pokud ale bude nutné vyměnit tachometr, automechanik o tom bude muset vystavit protokol, který pak provozovatel auta předá při první následné evidenční kontrole.

Foto: Novinky

Stočení tachometru je otázkou několika minut

Za porušení zákazu změny počtu ujetých kilometrů bude hrozit jednotlivcům i firmám až půlmilionová pokuta.

Reklama

Výběr článků

Načítám