Hlavní obsah

V ČSSD se nelíbí Hamáčkův tah: Jsme ve vládě jako onuce

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tah předsedy ČSSD Jana Hamáčka, který se dočasně ujal řízení resortu zahraničí i vnitra, aby neprotahoval vládní krizi kvůli odmítnutému Miroslavu Pochemu, se některým jeho kolegům v soc. dem. nelíbí. Plzeňský hejtman Josef Bernard vládní angažmá ČSSD popsal slovy: „Jsme jako onuce.” Podle něj je současná situace pro stranu nedůstojná.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

„Že má ČSSD jen čtyři ministry, to je opravdu špatně. Pokud se situace nevyřeší do 11. července, kdy se má hlasovat o důvěře vládě, tak se bude vyjednávat složitěji a hůře než nyní,“ podotkl pro Právo poslanec a místopředseda soc. dem. Roman Onderka.

Že má ČSSD jen čtyři ministry, to je opravdu špatně
Roman Onderka

ČSSD má podle něj větší manévrovací prostor nyní, dokud premiér Andrej Babiš (ANO) potřebuje jejích 15 poslanců pro vyslovení důvěry vládě.

„Jakmile bude mít vláda důvěru, tak si bude jistější. Kdyby bylo na mně, tak bych chtěl, aby záležitost byla vyřešena v co nejkratším termínu. Přivítal bych, kdyby to byly maximálně týdny. Jakékoliv protahování je na škodu pro vládu i pro ČSSD,“ dodal Onderka a odmítl názor Hamáčka, že řešení může přijít i za několik měsíců.

„Jsme ve vládě jako onuce”

Plzeňská i ústecká ČSSD vydaly usnesení, aby Hamáček svolal předsednictvo ČSSD. „Ještě není pozdě, můžeme šlápnout na brzdu. Tohle určitě na předsednictvu někdo zvedne, protože nejsou dodržovány podmínky. Jsme ve vládě jako onuce. Je to strašně nedůstojné,“ řekl Právu plzeňský hejtman Josef Bernard, který se od počátku staví proti koalici s hnutím ANO.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Budoucí hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD).

„Když už se do toho vstoupilo, tak se mělo tvrdě trvat na všech našich kandidátech, kteří prošli referendem. Když se koukám na seznam ministrů, tak vůbec nechápu, proč by zrovna měl pan Poche vyčnívat negativními vlastnostmi. Máme tam jednoho trestně stíhaného premiéra, pak problémy paní ministryně spravedlnosti Malé a tak dále,“ zdůraznil Bernard.

Podle předsedy ústecké ČSSD Miroslava Andrta by předsednictvo mělo prodiskutovat další postup. „Aby se to nediskutovalo jen v úzké skupině politického grémia. Myslím, že tohle je tak zásadní věc, která na úroveň širšího vedení patří,“ řekl Právu.

Výhrady k ministrům ANO

Od kolegů z kraje prý zachytil směrem ke složení vlády rozpačité reakce. Straníkům se nelíbí ministryně spravedlnosti Taťána Malá, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministr dopravy Dan Ťok (všichni ANO).

„S nimi prezident problém neměl a jediný, kdo nebyl potvrzený v pozici, byl náš člověk. To nás nestaví do rovnocenného postavení. Nelíbí se mi to,“ zdůraznil Andrt. Také míní, že soc. dem. musí trvat na nominaci Pocheho, který se dočasně na ministerstvu zahraničí ujal postu politického tajemníka, a proslýchá se, že hodlá úřad de facto řídit.

Platí, že trváme na tom, aby byl ministrem zahraničí pan Poche. Preferuji, aby se tento problém vyřešil trpělivým vyjednáváním než chrastěním zbraní typu kompetenční žaloby
Jan Chvojka

Zatímco proti Hamáčkově postupu se opakovaně vyjádřil i předseda klubu senátorů Petr Vícha, k Hamáčkovi se přiklonil šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka, který už pro vládu sehnal 15 podpisů všech oranžových poslanců.

„Věřím, že přes léto se situace vyjasní. Platí, že trváme na tom, aby byl ministrem zahraničí pan Poche. Preferuji, aby se tento problém vyřešil trpělivým vyjednáváním než chrastěním zbraní typu kompetenční žaloby,“ napsal Právu.

Pocheho se zastala i jeho domovská pražská organizace. „Přijali jsme usnesení, kterým říkáme, že chceme od předsednictva, aby nám vysvětlilo, o co v tom šlo, a hlavně otázku nejmenování Pocheho,“ citovala ČTK předsedu pražské soc. dem. Petra Pavlíka s tím, že strana bezpodmínečně trvá na jeho jménu na pozici ministra zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám