Hlavní obsah

Trapné a nedůstojné. Pražské sociální demokraty naštvalo nejmenování Pocheho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečnost, že nebyl europoslanec za ČSSD Miroslav Poche jmenován ministrem zahraničí a místo něj byl vedením resortu pověřen šéf strany Jan Hamáček, který vede i ministerstvo vnitra, je podle pražských sociálních demokratů trapné, nedůstojné a nestandardní. Prezident Miloš Zeman Pocheho odmítl jmenovat mimo jiné s poukazem na to, že je údajně spjat s pražským korupčním prostředím.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Miroslav Poche (v popředí).

Článek

„Celá tato situace mi přijde trapná. Pan Poche měl být řádně jmenován ministrem. Vše ostatní je nedůstojné. I přesto, že nebyl pan Poche jmenován, jsem rád, že se bude podílet na tvorbě a řízení zahraniční politiky České republiky, a doufám, že pan premiér tuto situaci co nejrychleji vyřeší,“ řekl poslanec a náměstek pražské primátorky Petr Dolínek.

Stejně vidí situaci i radní hlavního města Irena Ropková, podle níž situace poškozuje dobré jméno Česka v zahraničí i důvěru občanů v ústavní systém. Prezident měl podle ní nominanta sociální demokracie jmenovat.

„Pan premiér by měl co nejrychleji nalézt řešení, které bude v souladu s koaliční smlouvou, a ukončit tak tuto trapnou situaci,“ dodala Ropková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidát na místopředsedu ČSSD Petr Dolínek

Podle radního Prahy 3 a předsedy Mladých sociálních demokratů Radka Hlaváčka by ČSSD měla na situaci zareagovat. „Pro sociální demokracii a její poslance by měly být události posledních dnů a týdnů především velkým varováním. Potvrdilo se, že spolupráce s ANO a KSČM bude nesmírně náročná,“ řekl.

Hlasování o důvěře by podle zastupitelky ČSSD v Praze 6 Lucie Válové ale nemělo být odloženo. „Může přeci nastat situace (a v minulosti takové nastaly) že ministr nebo ministryně z nějakého důvodu nemůže déle svůj mandát vykonávat a řízením takového resortu je (dočasně) pověřen někdo jiný – v takovém případě přeci také nedochází k žádnému hlasování Poslanecké sněmovny o důvěře nebo nedůvěře,“ napsala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministři druhé vlády premiéra Andreje Babiše (ANO)

Nejmenováním Pocheho ministrem zahraničních věcí se ve čtvrtek odpoledne bude zabývat předsednictvo krajského výkonného výboru ČSSD Praha. „Naši pozici budeme řešit dnes, kdy se musí vyjasnit, jak celá věc ve skutečnosti proběhla a jaké má ústavní implikace, takže zatím je předčasné dělat nějaké závěry,“ uvedl předseda pražských sociálních demokratů Petr Pavlík.

Babiš tvrdí, že na Hrad prezidentovi odeslal jediný seznam ministrů, v němž prý Poche figuroval. V konkrétním návrhu na jmenování ministrem a pověření řízením ministerstva zahraničních věcí ale Poche být jednoduše nemohl, protože tam byl Hamáček, který nakonec pověření od Zemana dostal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám