Hlavní obsah

Byl jeden seznam ministrů a byl v něm Poche, tvrdí Babiš

– Praha
Novinky, zpe

Když premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek ráno uváděl Jana Hamáčka (ČSSD) do křesla ministra zahraničí, odmítl, že by existoval druhý seznam ministrů, který by poslal na Hrad. Babiš prý prezidentovi Miloši Zemanovi dal jen jeden návrh a v něm figurovalo jméno Miroslava Pocheho (ČSSD).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér nové vlády Andrej Babiš (vpravo) vítá na ministerstvu zahraničí předsedu ČSSD Jana Hamáčka. Zády vlevo je bývalý šéf ministerstva Martin Stropnický.

Článek

„Předal jsem jediný seznam. Dva seznamy nebyly, byl jeden seznam,“ řekl ve čtvrtek Babiš. Podobně se vyjádřil i Hamáček. „Nevím o žádném druhém seznamu,“ komentoval to.

Server Aktuálně ve středu večer uvedl, že premiér předložil prezidentu Zemanovi nejprve seznam ministrů se jménem Pocheho a napodruhé bez něj, když Zeman Pocheho odmítal jmenovat.

Pověření je prý v souladu s Ústavou

Ústava říká, že prezident republiky na návrh premiéra jmenuje členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů. V praxi to tedy znamená, že Zeman žádný seznam nesestavuje, podepisuje jen premiérův návrh.

Babiš musel tedy Zemanovi Hamáčka oficiálně navrhnout, ačkoliv tvrdí něco jiného, nebo Zeman jednal v rozporu s Ústavou. Hamáček prohlásil, že si je jistý, že jeho pověření bylo v souladu s Ústavou.

Brzy to vyřeším, sliboval Hamáček

Během tiskové konference v Černínském paláci Hamáček sliboval, že nestandardní řešení, kdy sedí na dvou křeslech najednou, co nejdříve vyřeší. „Přebírám resort s plnou odpovědností, ale současně vím, že to je dočasné řešení,“ uvedl.

Ministrem zahraničí se měl původně stát europoslanec Miroslav Poche, ale Zeman ho odmítá jmenovat prý kvůli jeho údajným proimigračním postojům a korupční minulosti. Poche tak zatím bude na ministerstvu pracovat jako politický tajemník. Ve čtvrtek ráno už v Černínském paláci vítal Babiše.

Reklama

Výběr článků

Načítám