Hlavní obsah

Referendum je stále ve hře, podobu má ale nejistou

Právo, ada

Většina ho podporuje, ale každý má jinou představu o jeho podobě. Řeč je o ústavním zákonu o celostátním referendu, který mnozí politici opakovaně slibují, ovšem dosud nebyli schopni se na jakémkoli návrhu shodnout. Sněmovna pustila ve středu do dalšího schvalovacího kolečka hned tři návrhy zákonů o obecném referendu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrhy jsou z dílny SPD, komunistů a soc. dem. Všechny tři sice čelily návrhu na zamítnutí z řad pravice, ale nakonec se ve hře udržely.

Ani první kolo projednávání však neznamená, že v českém právním řádu se celostátní referendum skutečně objeví. Pro schválení zákona je nejen nutný souhlas 120 poslanců, ale také třípětinové většiny přítomných senátorů, přičemž v horní komoře panuje větší skepse než mezi poslanci.

Ti zatím nejsou schopni se shodnout, kolik podpisů pod petici je potřeba, aby mohlo být referendum vyhlášeno. Zatímco soc. dem. prosazuje vysoký počet, a to 850 tisíc, KSČM a SPD postačuje 100 tisíc. Hlavní rozdíl pak je v tom, o čem by občané mohli hlasovat.

Spor o rušení zahraničních smluv

Okamurovci prosazují hlasování vedle zákonů také o ratifikaci zahraničních smluv či jejich zrušení, soc. dem. takový postup výslovně zakazuje. Stejně jako třeba všelidové hlasování o podobě státního rozpočtu.

Foto: Petr Horník, Právo

Stojící šéf SPD Tomio Okamura s předsedou poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem

Středeční sněmovní debata naznačila, že jako základ pro další debaty by mohl posloužit návrh soc. dem., který vychází z představ minulé vlády. Parametry by se přitom mohly zmírnit, zejména pokud jde o počet podpisů pod petici.

„Máme jedinečnou historickou příležitost dokázat, že nám jde skutečně o zájem rozšířit podíl našich občanů na demokratické formě způsobu vlády,“ uvedla za hnutí ANO Helena Válková. Konečný návrh podle ní musí mít limity, aby zákon nebyl nástrojem populismu.

Současně připustila, že jde o běh na delší míli právě kvůli získání ústavní většiny v obou parlamentních komorách. Mezi zastánce referenda tradičně patří komunisté, soc. dem. a také ANO, okamurovci a piráti. Jejich kluby dají dohromady 152 hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám